”Förbjud begagnade spel”

SPELA

Utgivarna hoppas på förbud

Crysis 2

Det har ryktats att nästa generations konsoler kommer försöka förbjuda begagnade spel.

Något som skulle slå hårt mot fattiga gamers, men som välkomnas med öppna armar av utvecklarna.

– Från ett affärsperspektiv skulle det vara helt fantastiskt, säger Cryteks kreative utvecklingschef.

Kommer nästa Xbox och Playstation att göra sitt yttersta för att motarbeta återförsäljningen av begagnade spel? Det har redan cirkulerat en hel del rykten om det, och får man tro Cryteks kreative utvecklingschef Rasmus Højengaard är det efterlängtat.

– Från ett affärsperspektiv skulle det vara helt fantastiskt, säger han till Computer and Videogames. Det är konstigt att begagnade spel fortfarande är tillåtna eftersom det inte funkar så i andra mjukvaruindustrier, så det skulle vara underbart om de på något sätt kunde åtgärda det problemet.

”Kommer göra slut på spelbranschen”

Silicon Knights chef Denis Dyack instämmer och pekar på att spel i princip bara säljer ordentligt de första tre månaderna.

– Om begagnade spel fortsätter som de gör nu så kommer de att kannibalisera och göra slut på spelbranschen, säger han till Gamesindustry. Folk kommer inte att kunna göra den här typen av spel längre. Om vi tittar på de tungt finansierade titlarna, projekten med budgetar på 700 miljoner kronor, och tittar mot nästa generation så säger folk att vi kommer att ha utvecklingskostnader som är två eller tre gånger så höga. Jag ser inte hur ekonomin i det hela kommer att gå ihop.

Wedbush Securities analytiker Michael Pachter tror dock inte på ryktena och menar att det vore kontraproduktivt av Sony och Microsoft att försöka stoppa begagnade spel.

”Inte tillräckligt korkade”

– Det är verkligen inte i Sonys eller Microsofts intresse att förbjuda begagnade spel, säger han till Gamesindustry. Det skulle gynna Activision och Electronic Arts lite grann, och skulle skada Gamestop en hel del. Om till exempel Sony gjorde det här självt så skulle jag kunna se Gamestop vägra att sälja deras konsol, vilket skulle sätta käppar i hjulen för Playstation 4:s försäljning.

Pachter menar att alla tre konsoltillverkarna – Sony, Microsoft och Nintendo – skulle behöva förbjuda begagnade spel samtidigt för att det skulle funka. Han påstår också att ingen av dem är ”tillräckligt korkade för att göra det på egen hand” och att ingen av dem ”är tillräckligt ondskefulla för att göra det tillsammans”.

Jonas Högberg