Den gamle och navet

avTord Westlund

”Posa” fyller 64 år i dag – men ser inte slutet: Får åka ifrån mig först

Posannolikt bra Posa Serenius tog sitt 22:a individuella SM-guld i isracing i helgen. I dag fyller han 64 år, men har inga planer alls på att sluta. Foto

Posa Serenius, nybliven svensk mästare, är stålmannen ­inom svensk idrott.

I lördags tog han sitt 22:a individuella SM-guld i isracing efter sex raka heatsegrar. I dag fyller han 64 år.

I 15 år han fått frågan när han ska sluta. Svaret: Inte än.

– De får väl åka ifrån mig först, säger Posa och skrattar.

Två individuella VM-guld, tre silver och tre lag-VM-guld samt åtta nordiska mästerskap inrymmer Posas karriär som aldrig tycks ta slut.

Efter det senaste SM-guldet har Posa fått ett wild card till VM-finalerna på Studenternas i Uppsala i månadsskiftet mars/april.

Nästa år fyller Posa 65 år men kommer sannolikt inte att pensionera sig vare sig från räddningstjänsten i Gävle eller från isracingen.

– Jag gillar brandmannajobbet och älskar att köra motorcykel så det kan nog bli något år extra, säger han när Sportbladet träffar honom på den anrika brandstationen i Gävle.

Har förlorat fem vänner

Isracing är en tuff sport och ganska farlig. I bakdäcken sitter 300 nästan tre centimeter långa ståldubbar. I framdäcken omkring 130. Att bli överkörd kan innebära slutet.

Fem kamrater har Posa förlorat genom åren i dödsolyckor på banan. Den senaste förra året då hans klubbkamrat Peter Koij förolyckades i en tävling i Västerås.

Du har klarat dig från allvarliga skador?

– Jag har haft tur som kommit undan med ett 50-tal stygn, några hjärnskakningar, nyckelbensbrott och ett antal stukningar.

Isracingåkarna är något av de sista entusiasterna. Ingen glamour och första klass när de reser till och från tävlingarna.

– Nej, det har blivit åtskilliga tusentals mil i bilen där man ofta också sover, säger Posa som varit i Ryssland 85 gånger.

Motorkarriären tog fart när Posa var 23 år. Först i roadracing med sidovagn och sedan enduro. Intresset för isracing väcktes när Posa 1976 följde med dåvarande iskungen Kurt Westlund på en VM-tävling i Berlin.

– Jag blev tagen av sporten och skaffade en ishoj direkt när jag kom hem. Sen har det rullat på, säger Posa som 1980 tog sitt första SM-guld.

VM i Uppsala

I lördags tog han sitt 22:a SM guld utan att ha förlorat något av sina sex heat. Frågan om han ska sluta med isracing har han hört varje år senaste 15 åren.

– Jag vill köra så länge jag är motiverad och hänger med. Det är skoj med motorcykel som jag även kör vid sidan av banan.

Närmast kör Posa en tävling i Dresden och veckan efter i Berlin innan det blir VM i Uppsala.

Hur orkar en gammal gubbe?

– I jobbet som brandman håller man sig fysiskt i form. Så fråga mig inte du också om jag ska lägga av, säger Posa och skrattar gott.

Posa bor med hustrun Ulla i Dalarna men jobbar i Gävle och tävlar fortfarande för SMK Gävle.

Hur länge till står skrivet i stjärnorna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport