Fredrik Reinfeldt hade en svettig första dag som EU:s ordförande.
Foto: reuters
Fredrik Reinfeldt hade en svettig första dag som EU:s ordförande.

Ingen borgfred i EU-parlamentet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

EU-ordförande Fredrik Reinfeldts önskan om politisk borgfred under det svenska ordförandeskapet höll inte.

Den nyvalda EU-parlamentarikern Marita Ulvskog gick till hårt angrepp mot honom i EU-parlamentet.

Fredrik Reinfeldt hade en svettig första dag som EU:s ordförande.
Foto: reuters
Fredrik Reinfeldt hade en svettig första dag som EU:s ordförande.

I debatten i Strasbourg presenterade statsminister Fredrik Reinfeldt de frågor som den svenska regeringen vill lägga mest energi på som EU-ordförande i höst. Högst upp kommer klimatfrågan och den ekonomiska krisen.

Den nyvalda EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) har inga problem med den prioriteringen, men hon tycker att lösningen som regeringen presenterar är fel.

Reinfeldt betonade i sitt tal att ingen tjänar på att budgetunderskott rusar iväg, eftersom det kan leda till kännbara sparåtgärder senare.

Kräver investeringar

Men Ulvskog tycker det är fel att fokusera på budgetdisciplin nu.

– Det som behövs är stora investeringar i jobb, utbildning och grön ekonomi. Lösningen är inte att sätta anorektiska ekonomier på svältkur, sade Ulvskog och hänvisade till Reinfeldts "inrikespolitiska tillkortakommanden".

Den borgfred som Reinfeldt efterlyst var långt borta.

– Jag är här för att presentera det svenska ordförandeskapet för en krets av 27 medlemsländer. Vi kommer att ha gott om tid för inrikespolitiska diskussioner under 2010, kommenterade Reinfeldt efter debatten.

Han hade hoppats att EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso skulle ha fått grönt ljus för ytterligare fem år under EU-parlamentets möte i Strasbourg i veckan. Men omröstningen har skjutits upp till tidigast i september, eftersom flera partigrupper inte känner sig redo att rösta än.

Ensam kandidat

Under tiden hänger frågan över det svenska ordförandeskapet. I debatten om det svenska arbetsprogrammet gjorde socialistgruppens ledare Martin Schulz klart att Reinfeldt inte ska känna sig alltför säker på att Barroso får ett brett stöd i parlamentet. Även på den efterföljande presskonferensen handlade de flesta frågorna om Barroso.

– Jag tror att många europeiska väljare tycker att det finns viktigare frågor att hantera än en kandidat utan motkandidater, till exempel hur vi ska lösa klimatfrågan eller lösa upp finanskrisen och agera mot den växande arbetslösheten, sade Reinfeldt.

Han är ändå inte alltför bekymrad. Barroso är enhälligt nominerad av EU:s alla stats- och regeringschefer från olika politiska läger och i dagsläget finns ingen motkandidat.

TT

Publicerad: