Avslutningen blev tragedi

Publicerad:
Uppdaterad:

Broräcke brast och traktorflak välte flera elever till sjukhus

ÖREBRO

Niondeklassarna på traktorflaket jublade över sommarlovet. Då välte flaket. Eleverna kastades ut på vägen. Elva skadades, flera svårt.

En kvart senare rasade ett broräcke och flera gymnasieelever skadades när de handlöst föll ner i Svartån.

Ambulanspersonalen visste inte till vilken olycka de skulle åka. Klockan 11.14 larmades samtliga fem ambulanser i Örebro till trafikolyckan i Odensbacken två mil väster om Örebro. En kvart senare kom storlarmet om att flera elever hamnat i vattnet. Sex ambulanser från grannkommunerna blixtinkallades.

Klass 9D i Odensbacken hade precis hämtat sina betyg och satt sig på en balvagn när olyckan inträffade.

David Körberg fick lindriga skador. Klasskamraten Tony Pedersen, 15, kunde i går knappt röra högerarmen.

"Det var hemskt"

- Jag hade ändå tur. En klasskamrat som satt längst upp på gallret som omgärdar flaket flög av när vi välte. Men när vi kom fram till honom såg vi att han levde. Det var oroligt några sekunder.

- Det var hemskt. Vi har haft väldig tur att det inte slutat värre, säger David Körberg, 15, som stod på traktorflaket.

Fyra av eleverna fördes till regionsjukhuset i Örebro. Sju togs till vårdcentralen.

Traktorföraren var i går chockad. Hans son fick kraftiga skrubbsår.

- När vi var i rondellen och körde förbi skolan sprang alla elever över till ena sidan av flaket och då välte flaket. Farten var låg eftersom jag precis hade stannat för en bil som skulle in i rondellen.

100 studenter på bron

Vid Svartån i Hästhagen hade 1 600 gymnasieelever samlats för den årliga kampen mellan programmen. 100 studenter stod på en träbro från 1940 för att se den avgörande grenen som var luftmadrasspaddling. Då gick räcket av.

Rasmus Ståbis Blomvik, 19, och Emma Ederyd, 16, stod på bron och föll i. De upptäckte därefter en kamrat som skrek på hjälp.

- Vi simmade dit. Hon var blodig i hela ansiktet. Det var riktigt läskigt. Troligen hade hon slagit i räcket när hon hamnade i vattnet, säger Emma.

Bron inspekterades den 23 maj förra året och fick då en anmärkning, dock inte på räcket.

- Vi har nästan väntat på att något ska hända. Bron är robust men räcket är trots renovering svagt, säger Per och Åke som jobbar vid kiosken alldeles intill bron.

Eleverna trängdes ihop vid räcket när de skulle låta en bil passera på den 3 meter breda och 40 meter långa bron. Halva räcket brast.

Av de totalt nio personer som fördes till regionsjukhuset fick fyra stanna över natten. Ingen har livshotande skador.

Fredrik Engström

Publicerad: