Flickor tvingas till självmord

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”Balkongflickorna” uppmanas att ta livet av sig själva i hederns namn

Flickor som hoppar från balkongen, kastar sig framför tåg, skär upp handlederna och tar överdoser av sömnmedel.

Polisen misstänker att många av de dödsfallen är förtäckta hedersmord, där flickorna uppmanats av familj och släktingar att ta sina egna liv.

– Jamen, det underlättar ju för dem då slipper de bloda ner sina egna händer, säger Zübeyde Demirörs till Kaliber i P1.

De så kallade Balkongflickorna är flickor som tagit livet av sig och där polis och rättsväsende misstänker - men har svårt att bevisa - att det handlar om förtäckta hedersmord.

Familjerna klarar sig ofta undan straff, eftersom det är svårt att i efterhand bevisa vad som egentligen har hänt.

Programmen Kaliber och Front i Sveriges Radio har undersökt fenomenet, och berättar att stödverksamheter runt om i Sverige vittnar om att det är vanligt.

Zübeyde Demirörs jobbar på Elektra på Fryshuset i Stockholm.

Varför vill föräldrarna att flickorna ska göra det här själva?

– Jamen, det underlättar ju för dem då slipper de bloda ner sina egna händer, säger Zübeyde Demirörs till Kaliber i P1.

Ständig kontroll

Ayse är nitton år och en av de flickor som uppmanats att ta sitt eget liv. Under flera år levde hon under ständig kontroll av sin pappa:

– Det var sommaren när jag var 17 i samband med misshandel. Han satte en snara runt min hals och sa "Nu ska jag hjälpa dig att ta livet av dig", säger hon till Sveriges Radio.

Den gången lyckades Ayse slita sig fri och efter ett tag lugnade hennes pappa ner sig. Men när Ayse förra sommaren var i sitt hemland uppmanades hon på nytt, den gången av några släktingar att kasta sig ut för ett stup. Men också den gången lyckades hon fly. Nu lever hon i ett skyddat boende i Sverige.

Advokat Elisabeth Fritz har erfarenhet av hedersrelaterade fall:

– Av fem flickor som kommer hit så är det kanske tre som berättar att de utsatts för den här typen av press och uppmaningar, att "om inte du gör någonting så kommer vi att göra någonting.", berättar Elisabeth Fritz för Kaliber.

Strategi

– Det är ju en strategi som vissa familjer och släkter använder sig utav där man inte själva vill göra det så kallade "slaskjobbet", säger Kickis Åhre-Älgamo på Rikskriminalpolisen.

– Bland de tjejer jag möter är det inte alltför ovanligt att de blivit uppmanade att ta sitt eget liv. De får välja metoder själva, de får ta piller, eller hänga sig eller hoppa framför ett tåg eller liknande. Och idag förekommer det att många unga tjejer flyr ifrån sina familjer för att de blivit uppmanade att ta sitt eget liv.

Men polis och åklagare har svårt att att bevisa att det verkligen inte bara handlar om ett vanligt självmord. Få fall leder till åtal och dom.

I dag pågår tre utredningar i Sverige där tjejer till synes har tagit livet av sig, men där polisen misstänker att det istället handlar om mord som förtäckts som självmord.

Robert Triches

Publicerad: