Ilestedts glädje efter skadehelvetet

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Landslagsbacken tillbaka i mästarlaget efter mystiska skadeperioden

Foto: Bildbyrån

Fem månader av ryggont, bakslag, ovisshet och frustration är över.

Rosengårds landslagsback Amanda Ilestedt är tillbaka i startelvan mot Piteå.

– Jag hade aldrig kunnat tro att jag skulle vara borta så här länge, säger 23-åringen.

Amanda Ilestedt fick beskedet om att hon skulle starta mot Piteå under tisdagen och har inte kunnat sluta le sedan dess.

– Jag har mest varit glad hela dagen. Det är bara glädje och det kommer antagligen kännas så i morgon också, säger mittbacken.

"Det har varit riktigt tufft"

Ilestedt har fem långa, tunga månader bakom sig med en skada som det dröjde länge innan hon fick någon klarhet i.

I slutet av november small det först till när hon gjorde fystester med landslaget, men det var inte förrän efter nyår som den stora smällen kom – då också i landslaget. Men undersökningarna visade inte vad man trodde och länge var allt ovisst. Flera bakslag har också kantat vägen tillbaka.

– Det har varit riktigt tufft, särskilt eftersom jag inte vetat vad det varit under längre tid. Så det var väldigt frustrerande på så sätt. Att sedan tro att man är tillbaka men få bakslag flera gånger tar också på en. Men nu har jag varit igång någon vecka och det känns jättebra. Jag är så glad.

"Kände bara 'va fan?'"

Comebacken kom med F19-laget redan i söndags, men att hon redan skulle ta plats i startelvan i a-laget i tuffa hemmamötet med Piteå hade hon inte vågat hoppats.

– Jag har haft denna matchen som mål, men nog inte förväntat mig att starta.

Har du fått helt klart för dig vad skadan handlat om?

– Jag har haft en skada på disken, och det senaste jag fick veta var att det tar upp till ett år för den att läka. När jag fick reda på det fick jag lite mer insikt i att det tar tid, och de bakslag jag haft är för att den inte varit läkt innan.

Med den prognosen är du tillbaka rätt tidigt?

– Ja, när jag först fick höra det kände jag bara ’va fan!?”, men jag är väldigt, väldigt glad att det inte tog så lång tid.

"Aldrig varit med om det"

Från sidan har Ilestedt fått se skada efter skada efter skada på sina lagkamrater. Mot Piteå saknas till exempel mittbackskollegan Emma Berglund.

– Jag har aldrig varit med om så mycket skador som det varit och det är så klart tråkigt. Det var extra jobbigt att se Erin (McLeod, målvakt) och Gaelle (Enganamouit) skada sina knän från läktaren där man själv satt skadad. Nä, det har varit jättejobbigt. Men jag tycker att det är starkt av oss som lag att klara allt som varit, säger hon.

För Ilestedt, som var med i VM-laget i fjol, finns OS i sommar i tanken, även om hon just nu mest är glad över att vara tillbaka.

– Det är klart att det finns i bakhuvudet och något som jag kommer sikta på, självklart. Men just nu är jag bara glad att jag kan spela och ska jobba för att komma i form så snabbt som möjligt.

Vinner Rosengård imorgon går laget upp på maximala nio poäng och gör i så fall Linköping sällskap i serietoppen.

■ ■ Rosengård FC-Piteå spelas 19.00 under onsdagen och sänds på damallsvenskan.tv.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.