Läs hela chatten med Cassandra Klatzkow här

Cassandra Klatzkow, journalist

Aftonbladet:

Stort tack till alla som medverkat i chatten och ställt frågor till Cassandra. Och tack till Cassandra för din krönika och att du var med och svarade på läsarnas frågor och tankar. Nu stänger chatten för idag, men är tillbaka i morgon igen.

Cassandra Klatzkow, journalist:

Hej "boende i USA"! Tack för din kommentar. Det är ju ett faktum att det helt klart är hårdare lagar i USA i jämförelse med här. Väldigt ofta får man dessutom här läsa om män som går fria efter att ha blivit anmälda. Så klart sänder det en signal till samtalet. Att det är OK med sexuella övergrepp. Det sänder också en signal till oss som blir utsatta att det inte är någon idé att ens anmäla då det troligtvis inte kommer bli en fällande dom.

Kommentar från Boende I USA

First of all, enastaende av aftonbladet att starta detta. Sedan, tack Cassandra och alla andra som delar sina historier. Har i USA ar det i princip likadant, men har blir ungdomar faktiskt domda till ungdomsfangelse, disciplinlager och liknande om de blir domda for detta i skolan. Jag tror samtidigt att sverige maste ha strangare lagar for att fa folk att forsta att det ar sa pass grovt. Vad tycker du Cassandra?

Aftonbladet:

Hej! Nu tar vi sista frågan till Cassandra!

Cassandra Klatzkow, journalist:

Hej Sanna! Tack för att du delar med dig. Så fruktansvärt att kvinnors sexualitet är så oerhört provocerande i vårt annars moderna samhälle. Hoppas verkligen också jag får uppleva en tid då vi kan ha sex på samma villkor som män.

Kommentar från Sanna

Grymt bra text! Kände igen mig otroligt mycket, har alltid varit en sådan som syns och hörs, speciellt när det gäller det sexuella. Har fått höra mängder av kommentaren genom åren 'hade dejtat dig om du hade varit med färre killar' 'du är en sådan man knullar på svensexan innan man gifter sig' Jag förstår inte. Jag hoppas att jag fortfarande lever den dagen folk slutar höja ögonbrynet över en kvinnas sexliv.

Cassandra Klatzkow, journalist:

Hej J! Vad skönt att du slapp uppleva eller se den här typen av övergrepp när du gick i skolan. Det betyder dock inte att det inte hände. Som jag skriver i min text är det så pass normaliserat att de flesta, inte ens lärarna, reagerar. Så sorgligt.

Kommentar från J.

Har jag växt upp i Astrid Lindgrens värld? Känner inte igen något av det som beskriver skolan. Vi lekte tjejerna jagar grabbarna eller tvärtom i lågstadiet. Det är det som kommer närmast, och det var typ kull.

Cassandra Klatzkow, journalist:

Hej Emma! Hittills ser man ju tyvärr inte alls att det går åt rätt håll, att det minskar alltså. Men jag vill ändå vara optimistisk i min tanke om att ju mer vi diskuterar dessa frågor och desto mer politikerna tar detta på allvar - desto närmare kommer vi en förändring.

Kommentar från Emma

Hej Cassandra. Tror du att de sexuella trakasserierna, våldet och alla hot mot kvinnor i dagsläget kommer att minska eller öka i framtiden?

Cassandra Klatzkow, journalist:

Hej Maja! Jättebra fråga! Jag önskar jag hade ett enkelt svar på hur vi ska nå jämställdhet mellan könen. Men det är så klart livsviktigt att denna typ av frågor lyfts mer i politiken. Jag tänker att ett stort ansvar också ligger på föräldrarna och hur de uppfostrar sina barn.

Kommentar från Maja

Kan någon förklara för mej hur vi ska få jämställdhet mellan man och kvinna, om kvinnan behöver vara rädd för att ev. bli kränkt, slagen och våldtagen av mannen. ja, för tyvärr kan ingen säga något annat än att det är mannen som står till största del för dessa handlingar.

Cassandra Klatzkow, journalist:

Hej Lelle! Jag håller helt med dig. Jag tänkte att det var mitt eget fel att jag blev utsatt. Mycket av det jag var med om som ung fattade jag först i vuxen ålder att det var fel. Det är därför så bra att Aftonbladet lyfter det här denna vecka och att vi aldrig slutar prata om detta.

Kommentar från lelle 

känner starkt igen scenarion i din text. Det var så normaliserat under uppväxten att jag inte reagerat på det i vuxen ålder.

Cassandra Klatzkow, journalist:

Tack Maya!

Kommentar från Maya

Tack Cassandra för att du vågar dela med dig, du gör så mycket gott!

Cassandra Klatzkow, journalist:

Hej Marie! Tack så mycket. Jag är väldigt tacksam att Aftonbladet ville publicera min text om mina upplevelser och tycker såklart det är fantastiskt att så många läst och delat den. Har hittills nästan bara sett bra reaktioner, många som delat för att de varit med om liknande saker. Några enstaka sura tweets som försöker få det att handla om något annat, men det är lätt att ignorera. Tack återigen.

Kommentar från Marie

Hej Cassandra, grym text. så starkt jobbat. hur har dagen känts i och med att så många läst om dina upplevelser? hur har reaktionerna varit?

Cassandra Klatzkow, journalist:

Hej Ramon! Det bästa är ju såklart att motverka den här typen av övergrepp och trakasserier så tidigt som möjligt, helst gärna i förskolan via pedagogiska samtal om könsroller och om sex. Jag tror absolut att många kände sig "mindre" som du beskriver, starka personligheter i tonåren skapar avundsjuka tror jag, då det är en tid då väldigt många är förvirrade och osäkra. Dock att det såklart inte ger någon rätten att vara elak för det. Många tror nog att starka personligheter klarar av vad som helst.

Kommentar från Ramon

Hej Cassandra, enligt dig hur kan man motverka mobbing och diverse sexistiska glåpord...Har det nåt med att mobbarna känner sig mindre när de stötter på en stark person som du eller kan det vara så att din starka karsima och personlighet triggar hat och avskyr hos vissa?

Cassandra Klatzkow, journalist:

Hej Tomas! Jag har en pappa som var väldigt närvarande under hela min uppväxt. Han pratade ofta med mig om att jag skulle berätta för honom om någon kille sårade mig eller utnyttjade mig på något vis. Och även fast jag kände att han fanns där, så vågade jag inte berätta något för honom. Eftersom samhället så ofta lägger skulden på oss tjejer så var det såklart också något jag själv gjorde. Jag kände ofta att det var mitt eget fel. Att jag fick skylla mig själv.

Kommentar från Tomas

Har ni inga pappor? Berätta för dom så gör vi mos av kladdarna.

Cassandra Klatzkow, journalist:

Hej @Malou! Tack så mycket! Att jag så ofta utsattes för sexuella övergrepp, t.o.m våldtäkt och blev utnyttjad på olika sätt har så klart påverkat min självkänsla enormt. Min relation till män idag är trasig. Jag har oerhört svårt att lita på män, jag är oroad inför varje nytt sexuellt möte med en man, för att jag är rädd för att bli sårad/utnyttjad. Jag drabbas ofta av känslan att jag inte förtjänar någon som älskar mig som jag är. Mina erfarenheter har påverkat mig enormt.

Kommentar från Malou

Skitbra text. Du skriver att det som hände dig har påverkat dina relationer till män som vuxen, på vilket sätt?

Cassandra Klatzkow, journalist:

Hej "lovely"! Drömmen vore ju om alla kunde känna sig trygga när de är i skolan. Jag tycker att det är superviktigt att lärare i skolor öppnar sina ögon och öron mer. Pratar med de tjejer som ofta drabbas av killars uppmärksamhet på olika sätt. Inte negligera när tjejer blir tafsade på eller får höra sexistiska glåpord. Men också att lärarna börjar prata mer med unga killar om gränser och respekt och sex. Tror att vi behöver jobba mkt mer med genusfrågor och en utvecklad bättre sexualundervisning för att så tidigt som möjligt prata med unga.

Kommentar från lovely

Hej Cassandra och gracias för en bra text! Hur tänker du kring unga tjejers skolgång? Vad kan lärarna göra??

Cassandra Klatzkow, journalist:

@Guest: Jag håller inte med om att det är omöjligt för män att delta i den här diskussionen. Det finns massor ni män kan göra. T.ex dela artiklar på ämnet, säga ifrån när någon man i er närhet/på er arbetsplats/i er skola uttrycker sig sexistiskt och såklart fundera själva på vad ni gör och hur ni beter er mot kvinnor.

Kommentar från Guest

Om inte de här frågorna hade vart helt omöjliga för oss som män att diskutera,så hade nog många flrer män vart mer aktiva i debatten och kunnat jobba med dessa frågor.

Kommentar från Anonym

Ni killar som idag trakasserar tjejer hur tänker ni när ni en dag blir pappa och era döttrar hamnar i dem situationer som existerar idag??? Då skulle ni inte sitta där och peka finger på oss tjejer att det är vårat fel, att vi ber om det osv. Detta handlar om respekt, respekt som inte verkar finnas för att killar beter sig som rovdjur runt tjejer. Sen ska man inte dra alla över en kam för det finns dem som är bra men ni är tyvärr få.

Kommentar från Guest

Jag måste bara fråga hur i H-vet kan man som man tycka att det är okej att bete sig så mot tjejer/ Kvinnor. Frågan jag ställer till alla så kallade pojkar och män hur F-an skulle ni reagerat om det var er mor som drabbades av allt detta. Jag vet exakt vad jag och resen av min familj hade gjort. Så sluta upp nu med att beter som efterblivna varelser. Tjejer / kvinnor är inte någon allmän tillgång. Vi män måste verkligen säga ifrån när man ser dessa efterblivna individer göra bort oss killa hela tiden. stå på er tjejer & Kvinnor.

Kommentar från Cassandra Klatzkow, journalist

Hej, nu är jag på plats!

ARTIKELN HANDLAR OM

Inte ensam