Walkers kanon sänkte J-Södra

Publicerad:
Uppdaterad:
Arkivbild.
Foto: Patric Söderström/TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.

FOTBOLL

Efter en mängd missade lägen dundrade till slut Kevin Walker in 1–0 via en delikat frispark mot J-Södra.

Djurgården är nu klart för kvartsfinal i svenska cupen – trots att tränaren Özcan Melkemichel var allt annat än nöjd i paus.

– Det gällde att få dem att förstå att “det här håller inte”, säger Melkemichel.

Djurgården har flugit fram i svenska cupen så här långt. 6–0-kross mot Degerfors följdes upp av en 1–0-seger borta mot Frej förra veckan.

Det var alltså drömsits inför det sista gruppspelsmötet med Jönköpings Södra hemma på Tele2 arena. En poäng skulle räcka för att gå vidare och dessutom kunde även förlust vara okej beroende på utgången i den andra matchen.

Trögstartat Dif

De första 45 minuterna var nog varken tränaren Özcan Melkemichel eller djurgårdsspelarna speciellt nöjda med. Haris Radenitac hade en möjlighet från distans tidigt i matchen men bollen for en bit över Frank Pettersson i J-Södra-målet.

Drygt 20 minuter in i matchen drabbades bortalaget av ett rejält avbräck då Erik Moberg fick bäras ut på bår efter vad som såg ut att vara en otäck skada. J-Södra klappade dock inte ihop – tvärtom. Den sista kvarten hade Fredrik Olsson både ett och två lägen att göra mål men målvakten Andreas Isaksson stod emot.

– Vi pratade om att spela mer aggressivt och våga utmana i situationer där du kan utmana. Ha fler anfallshot. Det var alldeles för få inlägg i första halvlek, i den andra blir det bättre, säger Özcan Melkemichel efter matchen.

– Jag tror att de själva kände att vi inte gjorde en bra halvlek. Sen gäller det att trycka på rätt saker, men få dem att förstå att “det här håller inte”. Vi får inte sjunka så.

”Guds hand” på Tele2

Djurgården klev nämligen ut efter paus som ett helt nytt gäng. Energiskt tryckte man på för ett ledningsmål, där mittbacken Jonas Olsson var en av de som främst drev på sina lagkamrater.

Både Dzenis Kozica och Tino Kadewere hade möjlighet att spräcka nollan från nära håll. En kort stund därefter stod Niklas Gunnarsson för en av matchens märkligaste sekvenser. Vid en hörna såg försvararen först ut att nicka in bollen i målet, men huvuddomaren Stefan Johannesson lät sig inte luras. Gunnarsson slog nämligen in bollen med handen, inte helt olikt Maradonas klassiska ”guds hand”. Spelaren fick också motta ett gult kort för den aktionen.

– Det var en som markerade mig väldigt hårt och så smällde han upp min arm i luften. Då blir det en Maradona, som killarna kallade det, förklarar Gunnarsso och skrattar.

– Men det var inte med flit alltså. Det var inte så att jag jublade direkt, men jag blev lite förbannad på domaren som gav mig gult kort. Han kunde ha haft lite känsla.

Walker dundrade in frispark

Melkemichel bytte ut Kozica och satte in den reslige Aliou Badji, troligtvis för att få mer tyngd i straffområdet. Djurgården behöll större delen av trycket och hade inga problem att försvara sig de gånger J-Södra var uppe på offensiv planhalva.

Det såg länge ut som att matchen skulle sluta 0–0. Då klev en annan ledargestalt fram i Djurgården, nämligen Kevin Walker. Mittfältaren dundrade in en frispark en bra bit utifrån som var helt ottagbar för Frank Pettersson i målet.

– Ja, den var fin. Det var många som var sugna men jag kände mig het, jag vet inte om jag kan slå en frispark mycket bättre än så där, säger Walker.

Vad sa de andra till dig efter målet?

– Alla ville liksom peppa och hetsa lite... Det var riktigt kul och förlösande för oss. Vi behövde ett mål från någonstans.

Vill ha Stockholmsderby

Därmed är Djurgården nu helt klart för kvartsfinal i svenska cupen. Dessutom är det i praktiken klart att man dessutom får fördel av hemmaplan.

Det kan möjligen bli ett Stockholmderby direkt – cuplottningen sker under söndagen efter att de sista matcherna har spelats.

– Det är skitbra för oss i så fall. Vi vill gärna ha ett sånt så snabbt som möjligt, säger Kevin Walker.

– Men det får vi ta då, när det kommer. Det hade i alla fall varit jättekul.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.