Så här måste SVT förbättra allsången

avTorbjörn Ek

Ett näst intill perfekt program - men detta gör Lotta bättre

1 av 3

Sannas tredje program är näst intill perfekt.

Innehållet. Men inte sändningen.

Två punkter måste SVT förändra: allsången, och allsångshäftena.

Foto: Tobbe Ek.

Sanna Nielsen fortsätter att leverera. Efter tredje programmet är hon redan så varm i kläderna att tittarna reagerar mer på att hon har likadan klänning som kronprinsessan Victoria tidigare burit, än oroar sig över hur hon ska genomföra intervjuerna på scenen.

Och det tredje programmet är också innehållsmässigt en av de starkaste ”Allsång på Skansen” på många år. En genomlyckad kombination av hysteriska flickskrik när barnfavoriterna Marcus & Martinus får hela publiken att studsa, tillsammans med rutinerade Niklas Strömstedts alla hits och Laleh som fullkomligt lyser. Till det Youtube-komikern Daniel Norbergs imitationer för första gången live och hovsångerskan Elin Rombo som briljerar med sin röst.

Men när SVT äntligen hittat sitt nya succérecept för flaggskeppet ”Allsång på Skansen” börjar det bli dags att fila på några andra, mindre, men ändå viktiga detaljer.

För det första: Allsångshäftena! Här har ”Lotta på Liseberg” moderniserat sen länge. Med storbildsskärmar vid scenen kan alla i publiken sjunga med i texterna utan att stirra ner i knät. Att häftena dessutom kostar hutlösa 90 kronor styck är ännu en anledning att skrota dem!

För det andra: Allsången! Var är publiken som får sjunga med? Många tv-tittare påpekar att Sanna och de medverkande artisterna mer sjunger i micken själva än bjuder den till publiken. Dessutom tycks produktionen ha en förmåga att klippa bort tv-bilden så fort någon ur allmänheten får mikrofonen under näsan. Sluta genast med det, SVT, och få era medverkanden att bjuda in mer av publiken i allsångsdelarna!