Matias Varela om dyslexin: ”Kände mig utanför”

Av: Filip Joelsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Övervinner stora rädslan i sommarpratet

1 av 2

Matias Varelas dyslexi gjorde att han kände sig utanför och missförstådd i skolan.

Men utanförskapet skulle leda till en framgångsrik skådespelarkarriär.

– Jag hade väldigt svårt med strukturen som skolsystemet eftersträvar, berättar han i sitt sommarprat i P1.

Matias Varela, 35, är skådespelaren som gjorde sig känd för den breda massan i rollen som Jorge i Snabba Cash-filmerna.

I dag kan han stoltsera med roller i Hollywoodproduktioner som Point Break och Assasins Creed. Men vägen dit har varit svår, bland annat på grund av Varelas dyslexi.

– Jag jobbar som skådespelare, och är även är dyslektiker. Det är inte ett jobb men jobbigt som fan. Det innebär att jag måste spela in alla repliker och manuset och lyssna på det och stå och öva framför spegeln, stirra mig själv rakt in i ögonen, säger Matias Varela i sitt sommarprat i P1.*

”Kände mig missförstådd”

Matias Varela beskriver sin högstadieperiod på Eriksdalsskolan på Södermalm som en svår period. Dyslexin ledde till svårigheter och bråk på skolgården.

– Jag hade väldigt svårt med strukturen som skolsystemet eftersträvar. Jag kände mig ofta, om inte missförstådd så utanför vilket skapade en känsla av otillhörighet. Men när det var dags att välja inriktning på gymnasiet vågade jag drömma om att bli skådespelare trots allt, säger han i sitt sommarprat.

Besviken på teaterskolan

Teaterlektionerna på Södra Latin skulle dock visa sig vara något helt annat än vad Varela hade räknat med. Han ville skådespela och göra film. Så blev det inte.

– Man skulle mest vara löv och djur och man skulle hitta sin inre delfin och den här typen av grejer. Jag sa ofta till min lärare att nu har jag varit ett träd i tre veckor, jag fattar ingenting. Jag vill hålla på med film, berättar Varela i sommarpratet.

Senare i livet, på en bergstopp i Venezuela under inspelningen av miljardprpduktionen Point Break, skulle Varela dock ha nytta av sin inre delfin.

– Helt plösligt kan man luta sig tillbaka och bli det där asplövet, bli den där inre delfinen, för att helt enkelt skärma av det extremt bullriga maskineriet som är en amerikansk makroproduktion.

Högläser i Sommar i P1

Som ett led i att övervinna sin dyslexi läser Matias Varela för första gången i sitt liv upp ett egenskrivet manus högt. Och han gör det i Sommar i P1 inför hundratusentals lyssnare.

– Trots att jag knappt kan så har jag skrivit en sida. Och jag har tagit i. Jag har tagit i allt vad jag orkar, för jag ville att det skulle kännas stort. Jag lovade mig själv att skriva och läsa om jag någon gång skulle få en stor publik i rollen som mig själv, berättar han.

Hela avsnittet av ”Sommar i P1” med Matias Varela går att höra på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

Publicerad: