Alfelt: Proffsboxning är inte alltid logisk – Svensson kan vinna

Foto: AP
Buster Douglas träffar Mike Tyson med en hård höger i den klassiska skrällsegern 1990.

MALMÖ. Att möta världens absolut bästa boxare låter som en mardröm för de flesta.
För Klara Svensson är det en drömfajt.
Cecilia Brækhus på hennes absoluta hemmaplan i Bergen. Det kan inte bli tuffare. Det kan inte bli roligare.

Klara Svensson är kaxigare än de flesta tror efter hennes verbala tjafs med Mikaela Laurén inför den svenska stormatchen på Hovet. Då var det Mikaela som tog rollen som The bad girl men Klara blev aldrig svarslös. Hon blir helt enkelt aldrig svarslös, men helst vill hon ge sina svar i ringen.
Jag pratade med Klara inför The Homecoming i Oslo – proffsboxningens återkomst till Norge efter 35 år – om vad hon trodde inför en match mot The First Lady som Brækhus kallas.
Redan innan Brækhus vann sin match den kvällen var Klara övertygad om att hon har chans mot världens bästa kilo för kilo och efteråt sa hon till mig att hon hade stärkts i sin uppfattning.
Brækhus svar med ett tio sekunder långt skratt bryr sig garanterat Klara inte om.
– Om det är någon som har rätt att vara kaxig är det just Cecilia Brækhus, resonerar Klara.

Hoppas på en Buster Douglas

Den norska superstjärnan är obesegrad med 29 raka segrar som proffs. Hon har plockat på sig alla de största VM-titlarna i weltervikt och har nu bältena för WBA, WBC, WBO, IBF och IBO.
Världsmästarbälten som Klara Svensson kan ta ifrån henne någon gång i februari/mars i den vackra staden där det regnar mest i Europa.
Cecilia Brækhus blir givetvis jättefavorit. Ingen logik säger annat än att hon vinner sin 30:e raka seger, men logik och proffsboxning harmonierar inte alltid.
Buster Douglas borde aldrig ens få gå in i samma ring som Mike Tyson sa man innan de skulle mötas i Tokyo 1990. Douglas inte bara knockade den då obesegrade Tyson. Han boxade ut sin motståndare.
Mikaela Laurén var stor favorit inför matchen mot Klara Svensson men i ringen var Klara den klart bättre med såväl en tät defensiv som en varierad offensiv boxning med slagserier som träffade effektivt.
Mästare detroniseras med väldigt få undantag förr eller senare i proffsboxning. Vladimir Klytjko skulle inte förlora mot Tyson Fury men gjorde det. Muhammad Ali ansågs chanslös inför The Rumble in the Jungle mot George Foreman.

Förra förlusten betyder ingenting

Klara har mött och förlorat mot Brækhus en gång, men det var en tidig amatörmatch i Klaras karriär och den betyder inte någonting i nuläget. Nu är det två boxare med lång skolning i det tuffa hantverket som möts. En klassisk Norge mot Sverige-match som kommer att väcka ett enormt intresse i framförallt Norge.
Hemkomsten var en kvalitetsmässigt begränsad boxningskväll inför drygt 10 000 i Spektrum men alla var nöjda efter att ha fått se sin stora idol vinna en snabb knockoutseger.
I Bergen vill alla se stadens drottning slå en svenska. Suget efter biljetter kommer att bli enormt men Klara är inte rädd för publiktrycket. Det kan till och med vändas till en fördel eftersom det blir en match där Klara Svensson inte kommer att ha någon som helst press på sig medan förväntningarna på en 30:e seger för Brækhus blir gigantiska.
För den svenska prinsessan är det en match med precis allt att vinna.
Klara Svensson kan inte se det som annat än en underbar utmaning.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live på viaplay.se

avStefan Alfelt