Berguven satt fast i fiskelina – då blev Nicasio, 60, räddningen

avClaes Olsson, Malin Wigen

60-årige Nicasio Muniz fick avbryta sin frukost när han hörde ett oväsen utanför dörren. Det visade sig vara en berguv som fastnat i en fiskelina och som attackerades av kråkor.

Nicasio Muniz, 60, satt och åt frukost på söndagsmorgonen i hemmet på Ringön i Göteborg när han hörde oväsen utanför. Han trodde först att det var kråkorna och fiskmåsarna som lät som vanligt.

– Men frugan tänkte att det var något annat och gick och tittade. ”Men Nick, det är en jättestor uggla”, sa hon, säger Nicasio.

Han gick ut och kikade efter och mycket riktigt, det som hade låtit var en berguv som satt fast i en fiskelina.

– Den var inlindad i klorna och i ena vingen. Den kunde inte flyga iväg, den försökte komma undan kråkorna som gick på den.

Nicasio var snabbt på plats för att rädda den.

– Jag plockade upp den, tog bort linan och bar in den, säger han och fortsätter:

– Den verkade inte vara skadad, men jag ville inte pilla så mycket på den.

1 av 4 | Foto: Privat
Nicasio såg till att rädda berguven som fastnat.

Han placerade den filtinlindade berguven i en flyttlåda och tog kontakt med fågelcentret som skickade en djurambulans. I väntan på ambulansen såg Nicasio efter den.

– När jag öppnade lådan kollade den på mig med sina jättevackra ögon och signalerade ”kom inte för nära, jag är ingen att leka med”.

Till slut fick berguven föras till fågelcentret där den är nu.

– Jag ringde idag, det verkade som att allt är bra. De ska hålla kvar den i några dagar till men ska ringa när de ska släppa den så jag kanske får vara med.

För Nicasio känns det bra att de hann lägga märke till berguven i tid.

– Det kändes jätteskönt att hjälpa den, det är ett sådant vackert djur. Jag är väldigt stolt, jag vet inte riktigt om den skulle klarat sig annars.

ARTIKELN HANDLAR OM