Fettchock i ekologiska julskinkor

Test visar att ekojulskinkor innehåller nästan femtio procent fett

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Flera av de ekologiska julskinkorna innehöll orimligt mycket fett.
Foto: Charlotte Sjögren, Ica kuriren
Flera av de ekologiska julskinkorna innehöll orimligt mycket fett.

Köp inte grisen i säcken. Ica kurirens test avslöjar att många av de ekologiska julskinkorna är fullspäckade med fett.

Julskinkan är självskriven på mångas julbord. Men i år är risken stor för många som valt en ekologisk skinka att bli besvikna. I Icakurirens stora smaktest har nämligen 4 av 6 ekoskinkor en anmärkningsvärt stor fettrand – i vissa fall nästan lika stor som själva skinkan. På förpackningar utlovar tillverkarna – Ica, Axfood, Lidl och Melins – en fetthalt på mellan 4,5–8 procent. I verkligheten handlar det om rena fettbomber med en konstaterad fetthalt på närmare 50 procent.

Icakurirens konsumentredaktör, Kersti Byström, har ansvarat för testet och ser en risk för många besvikna och ilskna konsumenter i jul:

– Som konsument kan du omöjligt se hur mycket fett som finns bakom plast, nät och svål och förlitar dig därför på vad som anges på förpackningen. Om man tvingas skära bort en fettrand och svål blir kilopriset betydligt högre. Kvar står du med en liten bit skinka och en stor fettklump – snacka om att köpa grisen i säcken.

Att det råkar handla om just ekologiska skinkor som avslöjats som undermåliga ser Kersti Byström som extra allvarligt:

– Köper man ekologiskt finns det en förväntan på kvalitet och tillförlitlighet. Men här bjuds det istället på ett bett fullt av fett. Det är jättedåligt av tillverkarna.

I testet har Icakuriren granskat och smakat skinkor som tillverkarna själva har skickat in till Icakuriren eftersom skinkorna inte fanns i butik vid tidpunkten för testet. Samtliga fyra tillverkare beklagar den höga fetthalten men skyller på felaktiga produkter, trots att de alltså själva har skickat in dem.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MAT & DRYCK