Flera palestinier döda i flyganfall – efter raketbeskjutning från Gaza

avJenny Rydberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Över 300 raketer sköts från palestinskt territorium under måndagen.

Israel svarade med att attackera runt 70 mål i Gaza.

Flera personer har dött under attackerna, enligt vårdmyndigheter.

Enligt Hamas är raketerna som sköts under måndagen en hämnd från flera olika grupper för den israeliska insatsen som gjordes på Gazaremsan i söndags, skriver Haaretz.

Söndagens insats var enligt Israel hemlig och av underrättelsekaraktär. Enligt Hamas innefattade insatsen att en grupp israeler försökte infiltrera ett område med en civil bil. Sedan ska en skottlossning ha utbrutit, och israelerna fick stöd av flygvapen. En soldat från Israel dödades under insatsen och sju palestinier dog.

1 av 2 | Foto: Ahmed Zakot / TT NYHETSBYRÅN
Explosioner vid en Israelisk flygattack mot Hamas tv-station i Gaza City

Raket träffade buss

De 300 raketerna som sköts över gränsen under måndagen träffade bland annat en buss och en 19-årig soldat som befann sig på bussen skadades allvarligt. Enligt lokala medier har en man i 40-årsåldern hittats död i ruinerna från en byggnad som träffats av raketer, en kritiskt skadad kvinna hittades också i byggnaden.

Vid hamnen i den israeliska kuststaden Ashkelon och i städer i de södra delarna av Israel tog sig människor till skyddsrum när bomblarmen gick igång och flera hem träffades av raketerna, rapporterar Reuters. Bomblarmen fortsatte att tjuta till sent på måndagskvällen.

Enligt Reuters är raketskjutningarna de mest intensiva palestinska skjutningarna mot Israel sedan 2014.

Israel svarade med att attackera runt 70 mål i Gaza, med flygplan, helikoptrar och stridsvagnar. Målen som attackeras har koppling till Islamiska Jihad och Hamas. Enligt palestinska vårdmyndigheter dog tre personer i flyganfallen, två av dem tillhörde väpnade grupperingar.

Redaktionsbyggnad bombades

En byggnad som fungerar som redaktion för Hamas tv-kanal bombades också. Projektilerna som sköts mot redaktionen var icke-explosiva och var tänkta som varningar för att personer skulle hinna evakuera, rapporterar Reuters.

Våldet fördöms från flera håll runtom i världen. EU:s utrikestjänst säger i ett uttalande att de uppmanar båda sidorna att kliva tillbaka. Egypten har uppmanat Israel att ta ett kliv tillbaka och USA har fördömt Hamas, rapporterar Reuters.

”Eskaleringen de senaste 24 timmarna är extremt farlig och hänsynslös. Raketerna måste sluta skjutas, alla måste visa återhållsamhet”, skriver FN-sändebudet Nickolay Mladenov på Twitter.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Israel

Gaza

Hamas

Palestina