S-minister nobbar EU-möte för regeringssamtal

avTT

Finansminister Magdalena Andersson (S) har ställt in sin resa till Bryssel där hon skulle delta i finansministrarnas möte på tisdag. Hon skulle även ha deltagit i kvällens möte med eurozonens finansministrar.

Orsaken är regeringsbildningen.

Hennes pressekreterare Gösta Brunnander uppger att Magdalena Andersson "på grund av det inrikespolitiska läget och regeringsbildningen bedömer att det är bäst att stanna hemma den här gången".

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), som också sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott, har meddelat att han blir kraftigt försenad till mötet med EU:s transportministrar i Bryssel. Hans pressekreterare vill inte säga vad skälet är, inte heller om det har att göra med försöken att bilda regering. Alla sådana frågor måste ställas till statsrådsberedningen, enligt pressekreteraren.

S-ledaren Stefan Löfven har fått några dagar till på sig att försöka bilda en regering med stöd av C och L. "Tidigast" onsdag morgon ska han informera talmannen om hur det går.

1 av 3 | Foto: Wiktor Nummelin/TT
BRYSSEL 20181106

Mildare ton

Centerledaren Annie Lööf mildrar den hårda ton hon hade när hon förra veckan lanserade en kravlista till Stefan Löfven, och pratar nu om "angelägna reformer".

På twitter och instagram hänvisar hon till listan med liberala förslag som C lämnade över till Löfven i förra veckan, men som inte offentliggjorts.

I förra veckan talade Lööf om att Löfven måste godta hennes krav. Hon betonade också att Löfven för att ha en chans att bli statsminister får gå med på att driva centerpartistisk och borgerlig politik.

– Accepterar de kraven är vi villiga att överväga att släppa fram Stefan Löfven i nästa veckas statsministeromröstning, sade Annie Lööf i en intervju med DN.

Räknar upp områden

Lööf skriver också på twitter att Centerns lista omfattar "de områden vi lovade väljarna att genomföra". Hon räknar upp "liberala reformer för mer resultat för miljö och klimatet, en levande landsbygd, stärkt konkurrenskraft och bättre villkor för småföretagen, kortare vårdköer och stärkta insatser mot psykisk ohälsa, men givetvis också för medmänsklighet och en bättre integration".

Centerledaren skriver också: "Grunden för en regering är det politiska innehållet".

Enligt uppgifter till SVT har Centerns partistyrelse möte på hemlig ort. Ledningen uppges behöva grönt ljus för att börja förhandla med Löfven.

Enligt uppgift till TT är dock partistyrelsemötet planerat sedan tidigare.

Liberalernas ledning har mandat att inleda förhandlingar med Löfven. Men för att ta ställning till ett resultat behöver partirådet kallas in.Partirådet måste sammankallas om L ska rösta ja eller lägga ned rösterna i en riksdagsomröstning om Löfven som statsminister.

Fick mer tid

Stefan Löfven skulle i dag på morgonen ha lämnat besked till riksdagens talman om vilken regering han vill bilda och om hur stödet för den ska se ut. Tanken var att riksdagen skulle rösta om honom som statsminister på onsdag.

I söndags kväll meddelade talmannen att Löfven beviljas mer tid att arbeta fram ett regeringsalternativ.

Löfven ska avrapportera till talmannen Andreas Norlén tidigast onsdag morgon. Därefter kan Norlén föreslå Löfven som statsminister. Statsministeromröstningen måste hållas inom fyra kalenderdagar, efter det att talmannen har presenterat förslaget.

ARTIKELN HANDLAR OM