Till den som har mage att häckla den svage

Julserie – boktips till en blivande president

avMarkus Larsson

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Författaren William Golding kände till människans mörka hjärta. Han tjänstgjorde i brittiska flottan under andra världskriget och hade på nära håll sett vår ohyggliga destruktivitet. Golding beskrev sin mest kända roman, Flugornas herre, som en allegori över människans historia och civilisation. 

I boken strandar några pojkar på en öde ö och tvingas sköta sig själva. Det blir en maktkamp mellan den våldsamme Jack och den diplomatiske Ralph, mellan barbari och demokrati. Berättelsen speglar framför allt mänsklighetens äldsta synd — den starkes makt över den svage.

I sin valkampanj kallade Donald Trump motståndaren Hillary Clinton för svag i nästan vartenda tal. Han lovade att göra USA stort och starkt igen. Underförstått: en nation som inte behöver ta hänsyn till andra länders intressen. Donald Trump är en modern och ultrakapitalistisk version av Jack Merridew.

Men William Golding pekar inte finger. Budskapet är mer universellt. Förmågan att riva ett samhälle och föraktet för svaghet finns i oss alla.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM