Trumps eget departement: Säkraste valet någonsin

Av: Johan Edgar

Publicerad:
Uppdaterad:

Pressen ökar på Donald Trump att kasta in handduken.

USA:s departement för inrikes säkerhet uppger att valet var ”det säkraste någonsin” i en riktad smäll mot presidenten .

Samtidigt kräver flera republikanska senatorer nu att Joe Biden ska få tillgång till topphemlig information.

Joe Biden utropades som segrare i valet av de stora tv-bolagen i lördags. Under torsdagen hade han mer än fem miljoner fler räknade röster än Donald Trump på nationell nivå och ingenting tyder på att ställningen ska förändras nämnvärt i de delstater som gett Biden tillräckligt många elektorsröster för att vinna.

Men presidenten har fortfarande inte medgivit offentligt att han förlorat. Trumps anklagelser om valfusk och oegentligheter har passerat utan några protester från det republikanska toppskiktet och ministrarna i hans regering.

I stället har de flesta, från majoritetsledaren i senaten Mitch McConnell till utrikesminister Mike Pompeo, försvarat presidentens rätt att utmana den utropade valförlusten, trots den stora skillnaden i resultatet och att inga bevis finns för att ett utbrett fusk skulle ha påverkat utgången.

Joe Biden.
Foto: Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden.

Börjar röra sig mot Biden

Under torsdagen började flera av de republikanska senatorerna sakta röra sig mot att en valvinst för Joe Biden nog är oundviklig. Men fortfarande vill få, om någon, direkt säga att Donald Trump bör ge upp.

Ett antal topprepublikaner säger nu öppet att Joe Biden bör få tillgång till hemligstämplade dragningar under övergångsperioden, vilket ses som ett tecken på att de erkänner valutgången, skriver Washington Post.

– Det är förmodligen klokt att förbereda sig för alla scenarier. Och samtidigt som valet utmanas i rätten har jag inte något problem med, och jag tror att det är viktigt med utgångspunkt i nationell säkerhet, säger senatorn John Thune till CNN.

Även andra tunga republikanska ledamöter i senaten, som Charles Grassley och presidentens ständige tillskyndare Lindsey Graham, ger liknande besked.

Och en ytterligare press på Donald Trump kom på torsdagskvällen från hans eget departement för inrikes säkerhet. Den del av departementet som sköter övervakningen av allmänna val i USA, byrån för cyber- och infrastruktursäkerhet (CISA), säger i ett uttalande att valet 3 november var ”det säkraste någonsin i amerikansk historia”.

”Det finns inga bevis i någon valinstans att röster tagits bort eller tappats bort, att röster ändrats eller på något sätt hanterats på ett komprometterande sätt”, skriver myndigheten.

Man skriver vidare: ”Vi vet att det finns många ogrundade påståenden och tillfällen för desinformation om vår valprocess, men vi kan försäkra att vi har det yttersta förtroende för våra vals säkerhet och integritet och det borde ni också ha”.

Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trump på väg tillbaka från en golfrunda 7 november.

Tror att han får sparken

Uttalandet är en rejäl luggning av presidentens anklagelser om omfattande valfusk och tros inte ses med blida ögon i Vita huset. Och enligt Politico har CISA-chefen Chris Krebs redan meddelat sina närmaste medarbetare att de kan förvänta sig att få sparken av Donald Trump.

En hög chef på CISA har redan lämnat in sin avskedsansökan. Han har inte gett någon förklaring till media, men enligt regeringskällor till nyhetsbyrån Reuters var det efter krav från Vita huset.

Trumps stab är redan rejält upprörda över att Chris Kreps är ansvarig för en sajt under CISA som slår ner på rykten som spridits med anledning av valresultatet, däribland uppgifter om att döda i stora antal kunnat rösta.

Vita huset är särskilt arga över att CISA-chefen kallat en konspirationsteori kring rösträkningsmaskiner från Dominion, som involverar en superdator och särskild mjukvara som ska ha ändrat hundratusentals röster i valet, för ”nonsens” och ”en bluff”, enligt Politico.

 

PODD Trumps 71 sista dagar

Hur blir Donald Trumps 71 sista dagar i Vita huset? Aftonbladet Daily pratar med USA-expert Nivette Dawod.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE