Gais-tränaren: Kommer säga allt till polisen

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:
Bosko Orovic under storförlusten hemma mot Dalkurd i juli i fjol.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Bosko Orovic under storförlusten hemma mot Dalkurd i juli i fjol.

FOTBOLL

Polisen utreder misstänkt matchfixning kopplat till ett flertal Gais-matcher under 2019.

En som är under lupp är 5–1-förlusten hemma mot Dalkurd, erfar Sportbladet.

Dagen efter fick tränaren Bosko Orovic sparken.

– Jag kommer säga allt till polisen, säger Bosko.

Misstankarna från 2019 som nu utreds av polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet har följande bakgrund:

Totalt tre Gais-spelare ska vid två olika tillfällen i fjol stoppats i samband med fordonskontroller. Polisen reagerade då på att det befann sig personer med koppling till ett kriminellt nätverk i bilen, enligt uppgifter till Sportbladet.

Inför säsongen 2019 hade Gais ett samarbete med ett Göteborgsbaserat agentbolag som representerade ett stort antal spelare i truppen. En av företrädarna för agentbolaget dömdes i fjol i Göteborgs tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för försvårande av skattekontroll.

Flera Gais-matcher från superettan 2019 är nu under lupp, en av dem ska vara 5–1-förlusten hemma mot Dalkurd 14 juli, erfar Sportbladet.

”Jag ser spöken”

– Jag ser spöken och mer än så säger jag inte. Först vill jag prata med polisen, förhoppningsvis blir jag förhörd och då får jag säga vad jag tycker till dem, säger dåvarande tränaren och sportchefen Bosko Orovic.

Dagen efter storförlusten mot Dalkurd, 15 juli, fick Orovic sparken av Gais styrelse på grund av för svaga resultat under en längre tid.

– Om, jag säger om, något sådant här har hänt så vill jag att de här spelarna får livstid. Spelare, ledare, vem som helst, de ska ha livstids avstängning från fotbollen i så fall, säger Bosko Orovic.

Bosko Orovic, som ännu inte hörts av polisen, har genom åren haft ”bra relationer” med det aktuella agentbolaget.

”Skulle kännas fel”

Är det någon spelare eller värvning du så här i efterhand känner att det varit något konstigt med?

– Jag uttalar mig inte om det. Jag vet ingenting och eftersom jag inte vet något kan jag inte peka på någon med en eventuellt falsk anklagelse. Det skulle kännas oerhört fel.

Kommer du vara behjälplig för polisen?

– Det är klart jag kommer vara. Jag kommer säga allt jag har i mina tankar, men det tar jag med dem, säger Bosko Orovic.

Bosko Orovic tränar idag Utsiktens BK.

Fredrik Gårdare är chef över polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet som under tisdagen inledde arbetet med att förhöra alla spelare och ledare som var i Gais under 2019.

Även spelare som har lämnat klubben?

– Alla som var med i laget, säger Fredrik Gårdare.

Han tilläger:

– Vi utgår från att alla inom fotbollen som vet, sett eller hört något hjälper i den här utredningen och i bekämpningen mot matchfixningen. Tyvärr stöter vi kontinuerligt på tystnadskulturen som råder i den kriminella nätverksmiljön. Och som även påverkar drabbade och vittnen inom fotbollen.

– Nu har polisen en specialstyrka som tryggar utsatta, rädda, och jobbar offensivt mot nätverkens hotfullhet. Där börjar vi se positiva signaler inom främst fotbollen, säger Fredrik Gårdare.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.