Tidigare SVT-profilens kritik: ”Tv-branschen var jävligt rutten”

Antikexperten Peder Lamm fyller 50: ”Känner mig som 28 ungefär”

Av: Anna & Hans Shimoda

Publicerad:
Peder Lamm har ingen åldersnoja.
Foto: Claudio Bresciani / TT NYHETSBYRÅN
Peder Lamm har ingen åldersnoja.

NÖJE

Han var omtyckt programledare för SVT:s ”Otroligt antikt”.

Nu är det över tio år sedan Peder Lamm syntes i tv-rutan men han drömmer inte om en comeback.

– Jag tycker tv-branschen var jävligt rutten, säger han till Aftonbladet.

Peder Lamm är den spjuveraktige programledaren i SVT:s succéprogram ”Otroligt antikt”. För tiotalet år sedan var han flitigt förekommande i många produktioner, men sedan försvann han i en handvändning.

Idag bor han på en stor gård i Skåne och lever ett liv långt ifrån tv-lampornas sken. Trots att han inte varit i det publika ögat på länge så blir han fortfarande igenkänd.

– Jag har inte gjort tv på 10 år, men den här kändislampan har inte släckts, säger Peder Lamm som idag fredag fyller 50 år:

– Livet är kort, det gäller att dricka champagne varje dag. Men jag tycker inte det är så märkvärdigt, det är ingen större skillnad att bli 50 mot att vara 47 eller 52. Man är medelålders gubbe ändå.

Han viftar avvärjande när frågan om eventuell åldersnoja kommer på tal.

– Nej, för fan. Jag känner mig som 28 ungefär.

Som så många andra jubilarer i dessa tider var det meningen att bemärkelsedagen skulle firas med stil och klass.

– Jag har en kompis som är prins i landet Oman så jag hade tänkt ha ett stort partaj där. Men det blir inget av med det nu, det blir frugan, de åtta katterna, brasan och en flaska Dom Perignon. Det är inte heller fy skam.

Foto: Björn Lindgren / TT NYHETSBYRÅN
Peder Lamm med hustrun Charlotta.

”Min idé stals”

Hur hamnade du i tv från första början?

– Det var genom min mentor, en trevlig man som var VD för Bukowskis, Johan Nordén. Han var den första i vår mossiga bransch som började med tv, sedan tyckte han att jag skulle vara med i en produktion han höll på med, ”Otroligt antikt”, en frågesport. Sedan började jag jobba med alla möjliga produktioner. Det jag är mest stolt över är de där slottsprogrammen som hette ”Slottsliv”. Det är fortfarande tanter på tåget som är på mig i kaffekön och frågar när det kommer tillbaka.

Är du sugen på en comeback?

– Nej, jag ska vara ärlig och säga som det är, jag tycker tv-branschen var jävligt rutten, det var osympatisk kultur. Det var en jävla huggsexa om pengar och idéer och väldigt mycket fulspel. Jag tänkte varför ska man jobba med sådana här människor? Det är livet för kort för.

Valde du att dra dig tillbaka?

– Jag vill inte göra någon förbannad eller ledsen, men det var en produktion som var min idé som stals. Den blev sedan en storsäljare, då tänkte jag ”fuck it!”.

Du ville vara programledare för det programmet?

– Ja, det var meningen, men inte bara det. Men skit samma, det har runnit vatten under broarna, men jag tycker programmet blev ganska bra ändå, men det var lite tråkigt.

Let’s dance för dåligt betalt

Har du fått några propåer att vara med i några kändisprogram?

– Jag fick förfrågan om ”Let´s dance” flera år i rad, men ska jag vara ärlig så var det för dåligt betalt. Jag hade inte råd att vara med för man måste vika undan ett halvår. Men det hade nog varit väldigt roligt.

Hur har corona påverkat dig och din verksamhet?

– Det var en rejäl jävla käftsmäll, 90 procent av mina inkomster försvann på en vecka. När den fulla vidden av den här katastrofen stod klart för mig, då startade jag upp ett gammalt företag från 1700-talet som en förfader till mig startade som heter Lamm & Co. Jag säljer egen handsprit och ekologiska och veganska hudprodukter.

Du är tillsammans med din fru Charlotta sedan 20 år – hur gör ni för att sätta guldkant på tillvaron?

– Jag tror att det är det enda vi gör. Jag har en fin vinkällare, det måste man ha när man bor på landet. Man ska ha en stor frys, och jag är kompis med två stycken jägare som skjuter så mycket hjortar och vildsvin så det blir mycket över. Rikedom på landet räknas inte i kronor utan i kilo.

En udda detalj är att du sprang på kronprinsessan Victoria när hon dejtade Daniel?

– När jag var ungkarl bodde jag i samma hus som Daniel på Östermalm. Vi kände inte varandra, men vi åkte hiss ibland. En kväll kom jag hem efter en sen kväll på Riche, då stod det några där. Vänta, vem var det där? Det var Victoria och Daniel, men jag tittade diskret på mina skor och låtsades som att jag inte hade sett något.

Publicerad:

LÄS VIDARE