Kommunal stämmer bussbolaget efter dödskraschen

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Tre skolelever dog och över 20 skadades när bussen körde av vägen utanför Sveg i Härjedalen.

Fackförbundet Kommunal förbereder nu en omfattande stämning mot bolaget som körde olycksbussen.

– Det är ett företag som vi under längre tid haft under lupp, säger enhetschefen Johan Ingelskog.

Det är fortfarande ett mysterium hur den allvarliga avåkningen i söndags morse kunde inträffa. Vägen som bussen färdades på, E45:an, är olycksdrabbad – men vägbanan var torr vid tillfället, och kraschen inträffade på en raksträcka.

Under de senaste dagarna har företaget Bergkvarabuss, som körde fordonet, fått hård kritik. Det har bland annat framkommit att det slagits larm internt om tekniska problem med bussen dagen före kraschen.

Nu förbereder fackförbundet Kommunal en stämning av företaget.

– Efter den tragiska olyckan så har det blivit ett fokus på chauffören som är medlem hos oss och som vi givetvis företräder och då känner vi ett ansvar att i den debatten som förs i massmedia förklara vår syn på företaget, säger Johan Ingelskog, enhetschef på Kommunal, till TT.

Han fortsätter:

– Bergkvarabuss är ett företag som vi under en längre tid haft under lupp. Många av våra medlemmar vittnar om pressade scheman, stress och en allmänt dålig arbetsmiljö. Och vi förbereder nu en ganska omfattande stämning mot företaget i Arbetsdomstolen som gäller utlandsresor och beställningstrafik av det här slaget.

Underkändes i besiktningen

Aftonbladet har tagit del av statistik från Arbetsmiljöverket, som visar att antalet allvarliga tillbud och olyckor som Bergkvarabuss varit inblandat i ökat kraftigt under de senaste åren.

Tidigare i veckan kom det också fram att olycksbussen underkänts två gånger i besiktningen i höstas.

Mängder av läsare som har erfarenhet av att köra buss har hört av sig till Aftonbladet efter olyckan. Många har påtalat att busschauffören kört långt under den aktuella natten, och att tidsschemat var svårt att hålla.

Bergkvarabuss menar dock att alla regler och bestämmelser har följts.

Chauffören misstänks för brott

Olyckan utreds av polisen, Trafikverket och Statens haverikommission. Förundersökningen – som gäller vårdslöshet i trafik, vållande till annans död samt vållande till kroppsskada – leds av kammaråklagare Karin Johnsson Rydh. På onsdagsmorgonen kom beskedet att chauffören ska delges misstanke om brott.

Aftonbladet har varit i kontakt med Simon Sandberg, marknadschef på Bergkvarabuss. Han avböjer dock att kommentera stämningen innan företagets egen utredning av olyckan är klar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM