Bedrägerier på sociala medier ökar

Foto: Larsen, Hâkon Mosvold / TT Nyhetsbyrån
Var tredje person har blivit kontaktad av en misstänkt bedragare på sociala medier, enligt en ny undersökning.
MIN EKONOMI

De kapar ditt konto och försöker lura din familj och dina vänner att föra över pengar.

Var tredje person har blivit kontaktad av en misstänkt bedragare på sociala medier.

– Det är ett perfekt tillfälle i semestertider, säger Tomas Wahlstedt, marknadschef på IT-säkerhetsföretaget Sentor.

Oron för att utsättas för bedrägerier på internet ökar. Hela 65 procent av svenskarna är rädda för att drabbas av någon form av dataintrång eller IT-attack.

Det visar den nya rapporten Svenskarnas syn på IT-säkerhet 2017, som företaget Sentor har gjort.

Lurar till överföringar

Ett av de vanligaste bedrägerierna på nätet som ökar är de som sker på sociala medier. Nästan var tredje person i undersökningen har blivit kontaktad av någon på sociala medier, som de misstänker har varit ute efter känslig information.

Och det här är något som är särskilt vanligt under sommaren.

– Det är ett perfekt tillfälle i semestertider. Många personer är öppna med information om var de befinner sig, säger Tomas Wahlstedt, marknadschef på IT-säkerhetsföretaget Sentor.

Han ger som exempel när en person skriver på sociala medier att han ska till Spanien i två veckor. Då är det lätt för bedragare som har lyckats kapa personens konto att kontakta hans familj och vänner för att lura dem att föra över pengar.

Poserar som en annan person

23 procent av dem som har svarat på undersökningen uppger att de skulle låna ut pengar till en familjemedlem, även om personen bara kontaktade dem via internet.

Förutom bedragare som hackar sociala medier-konton finns det också ett annat tillvägagångssätt, enligt Tomas Wahlstedt.

Det handlar om nya konton som skapas i en annan persons namn, alltså att någon poserar som en annan person på sociala medier.

– Det är betydligt svårare, då kontot inte har några vänner kopplat till sig. Då blir det svårare att övertyga andra om att det är rätt person, säger Tomas Wahlstedt.

Undvik öppna nätverk

För att skydda dig mot bedragare rekommenderar Sentor att du ser över dina säkerhetsinställningar och att du inte delar med dig av alla dina semesterplaner på sociala medier.

Dessutom varnar företaget för att använda öppna trådlösa nätverk, där bedragare kan härja fritt och komma åt mer än bara dina kontouppgifter till sociala medier.

Om du till exempel ska köpa en vara på en hemsida kan de skapa en nästan identisk sida, som gör att de kommer åt dina bankkontouppgifter.

– Om man ansluter sig till öppna nätverk sker kommunikationen okrypterat om inte säkerhetscertifikat används. I värsta fall skulle en angripare kunna sätta sig som mannen i mitten, som man kallar det för, vilket innebär att angriparen skulle kunna avlyssna eller förändra din information på vägen.

För att minska risken när du surfar på andra platser kan du använda mobilen som anslutningspunkt och dess 4G-nät.

Har du blivit utsatt för bedrägeri på nätet? Tipsa Aftonbladet!

FAKTA

Så skyddar du dig mot datorbedrägerier i sommar

  1. Uppdatera och säkerhetskopiera – alla enheter ska vara uppdaterade och säkerhetskopierade innan du reser bort på semester. Då minskar risken för att enheten blir hackad och om något skulle bli stulet eller tappas bort har du en kopia av allt som fanns där före semestern. Då kan du återställa en ny enhet så att den blir likadan som den gamla, med till exempel bilder, filmer och kontakter.

  2. Skydda enheter med lösenkod/lösenord – De flesta moderna mobila enheter blir automatiskt krypterade när du ställer in en lösenkod och då kan ingen annan komma åt din information om du blir av med den.

  3. Undvik öppna trådlösa nätverk – Använd helst inte ett öppet trådlöst wifi. Det finns attacker som gör att andra då kan se vad du surfar på, vilka lösenord du använder och vilken information som du skickar i epost. Om du reser i Europa är det bästa alternativet att köpa en lite större surfpott och surfa via din mobil.

  4. Dela inte med dig av allt – Kolla dina säkerhetsinställningar på sociala medier. Alla kanske inte behöver veta att familjen är iväg på semester i två veckor. Se till att bara dina vänner och kontakter kan se dina inlägg.

  5. Var uppmärksam på bedrägeriförsök – Om en vän kontaktar dig via sociala medier och säger sig vara på semester och ha blivit bestulen på pengar och telefon och därför behöver pengar av dig, dubbelkolla så att det stämmer. Försök kontakta personen via telefon ändå och kolla med personens släkt för att se så att det är sant. Bedragare har tidigare lyckats kapa en användares konto för att lura till sig pengar i semestertider när många är ute och reser.

Källa: Sentor