Pedofilhärvan växer: Kry-läkare misstänks för nya övergrepp

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Barnläkaren på appen Kry övertalade föräldrarna att filma dottern i en ”uppföljande undersökning” – som visade sig sakna medicinsk grund.

Nu ramlar nya polisanmälningar in mot doktorn i pedofilhärvan som rullas upp.

– Jag håller det inte för otroligt att utredningen kommer att växa, säger åklagaren Jonas Peterson.

Den 28-årige läkaren riktade tidigt i karriären in sig på undersökningar av barn.

Sedan i julas sitter han häktad misstänkt för flera fall av sexuellt ofredande, barnpornografibrott, flera fall av utnyttjande av barn för sexuell posering samt fyra fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Flera av de misstänkta övergreppen misstänks enligt åklagaren ha ägt rum på mannens tidigare arbetsplatser.

Utredningen växer

Men samtidigt som mannen sitter häktad fortsätter polisutredningen att växa - med allt fler barn som misstänks ha fallit offer för doktorn genom läkarappen Kry.

Tidigare i veckan rapporterade Dagens Medicin om ett fall där en familj fattat misstankar om en filmad undersökning som ska ha gått över gränsen.

Tidningen uppger att familjen tog kontakt med Kry som i sin tur uppmanade föräldrarna att polisanmäla.

Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare med insyn i utredningen har ytterligare en familj nu anmält den aktuella läkaren för undersökningar i Krys regi.

Det handlar om en undersökning där doktorn fått föräldrarna att filma en åttaårig flickas underliv som en del av en ”uppföljande undersökning”.

Men efter granskning har det visat sig att läkaren saknade grund för sin påstådda undersökning.

Fallet upptäcktes enligt Aftonbladets uppgiftslämnare när familjen blev uppringd av företrädare för Kry som frågat om den aktuella barnläkaren gjort något olämpligt.

Appföretaget bekräftar för Aftonbladet att man genomför en utredning av den misstänkte barnläkarens arbete.

– Vi fortsätter den journalgranskning som vi började med direkt och kontaktar patienter när det är otydligheter i journalen, säger Krys kommunikationschef Samuel Danofsky.

”Allvarlig situation”

Totalt har mellan 20 och 30 av läkarens patienter kontaktats, uppger han.

– Det är en väldigt allvarlig situation. Att en läkare missbrukar sin ställning så här grovt. Och är misstänkt för så pass allvarliga brott, säger Samuel Danofsky.

Samtidigt pågår utredningar på andra håll i landet där barnläkaren arbetat. Enligt P4 Skaraborg sker genomgångar av journaler också på barn- och ungdomskliniken i Eskilstuna, barn- och ungdomsenheten på Huskvarna vårdcentrum, en vårdcentral i Skellefteå samt på Skaraborgs sjukhus, där 30 misstänkta fall har hittats.

– Det är en stor utredning, det handlar om tusen patienter. Det är framför allt flickor som vi tror varit föremål för läkarens intresse, säger Christer Printz, chefsläkare vid Skaraborgs sjukhus till P4 Skaraborg.

Mannen misstänks också för övergrepp mot flera minderåriga patienter under tiden han var anställd på Barnsjukhuset Martina i Stockholm.

Förnekar brott

Själv hävdar barnläkaren att han är oskyldig till misstankarna. Genom sin advokat meddelar han att de aktuella undersökningarna var medicinskt nödvändiga.

– Han förnekar brott i alla delar av samtliga misstankar som han är delgiven. I korthet menar han att det som påstås inte på något sätt har handlat om ett brottsligt agerande, säger mannens advokat Frida Wallin till Aftonbladet.

Kammaråklagare Jonas Peterson som är förundersökningsledare befarar att utredningen kommer att växa ytterligare - och uppmanar till polisanmälan om något i en undersökning varit misstänkt.

– Om man vid ett undersökningstillfälle upplever att någon undersökningsåtgärd har varit obefogad så bör man ta kontakt med polisen, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN