Allsvenska målvakten försökte ta sitt liv

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sirius målvakt Josh Wicks stängdes av för dopning förra säsongen.

Han berättar nu om den mörka tiden som ledde till ett självmordsförsök.

– Jag ringde min mamma och min dotters mamma för att säga hej då, säger han till UNT.

Det var den 18 april förra året som Sirius målvakt Josh Wicks plockades ur truppen på grund av personliga skäl.

Efter den allsvenska premiären borta mot Hammarby hade den 35-årige amerikanen fastnat i ett dopningstest för att ha spår av kokain i kroppen.

Josh Wicks hann också spela borta mot Elfsborg i den andra omgången och höll nollan, han ansågs vara en av allsvenskans bästa målvakter.

I oktober kom domen och Josh Wicks stängdes av i ett år, dopningsnämnden överklagade och i början av året skärptes straffet till två års avstängning.

– De första nio, tio månaderna kändes det som att mitt liv var över, bokstavligt talat. Det fanns inget kvar för mig. Jag förlorade väldigt mycket kontakt med min familj, mina barn. Det var den värsta tiden i mitt liv mentalt. Jag försökte avsluta det själv vid ett tillfälle, det kom några vänner och räddade mig. Jag kom till sjukhuset och pratade med personer, men jag kände mig helt ensam i ett mörker, säger Josh Wicks i en lång intervju med UNT.

1 av 2 | Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Sirius målvakt Josh Wicks stängdes av för dopning

”Ensam i ett mörker”

Managern Glenn Bovin fick inte tag i honom – han ringde ambulans, polis och brandkår för att hitta den försvunna Josh Wicks, man hann fram i tid.

– Det var när de ändrade domen från ett år till två års avstängning. Det kändes bara värdelöst, vad var poängen? Meningen hade tagits ifrån mig och det kändes som jag inte kunde andas. Jag hade en så stor smärta inombords att jag inte ville känna det längre. Jag ville inte gå igenom det, att min familj skulle gå igenom det eller att mina barn skulle gå igenom det, säger Josh Wicks.

Han fortsätter berätta om situationen han befann sig i.

– Det var det värsta som kunde hända mig ... jag ringde min mamma och min dotters mamma för att säga hej då. Att bli behandlad så som jag blev och att gå igenom processen om och om igen, hela tiden tro att det finns hopp och sedan kommer någon och bara hugger av dig benet. Jag gav bara upp, jag såg inget hopp eller något ljus i tunneln. Det fanns ingen mening för mig.

Josh Wicks pratar också om hur han kände sig ännu sämre efteråt, eftersom han ”inte ens var tillräckligt stark för att genomföra det”.

Tränar för comeback

Den egna versionen är att han fick i sig kokain efter att några ”mixtrade med drinkarna” på en fest.

Nu har han flickvännen Johanna och några andra i närheten som har gett honom ljus i livet tillbaka, han tränar för en comeback.

Josh Wicks har kontrakt med Sirius till november, avstängningen gäller fram till april nästa år.

Han har också spelat tre säsonger i AFC Eskilstuna och varit professionell fotbollsspelare i 15 år.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.