Hur många S-ministrar ska du rädda, Lööf?

Benjamin Dousa, Muf: Att invänta KU:s granskning av Annika Strandhäll håller inte

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nog är nog, Annie Lööf. Se inte till att ytterligare en S-minister kan sitta kvar trots att det bryter mot vad svensk demokrati är, skriver Benjamin Dousa.
Foto: TT
Nog är nog, Annie Lööf. Se inte till att ytterligare en S-minister kan sitta kvar trots att det bryter mot vad svensk demokrati är, skriver Benjamin Dousa.

DEBATT. Koppen är rågad eller botten är nådd, kalla det vad ni vill men Annika Strandhälls tid som minister borde lida mot sitt slut. Allt annat vore oacceptabelt.

Men ett fall som borde vara solklart har några osäkra moln, eller egentligen ett i form av Centerpartiet och Annie Lööf. Hur många gånger kan S-ministrar fela fatalt utan att Centerpartiet agerar?

Moderaterna har yrkat på ett misstroendevotum. Helt enkelt för att gränsen är passerad för vad vi som moderater kan tolerera. Ingen minister ska kunna lura och använda sin makt på det sätt som Strandhäll har gjort.

Regeringen har – med politiska motiv – avsatt en generaldirektör mot hennes vilja och förflyttat henne med omedelbar verkan, det är i strid med arbetsrätten. Nog borde en regering ha koll på vilka lagar och regler som gäller?

I media har vi dessutom kunnat läsa att den tillförordnade generaldirektören vid Försäkringskassan blivit varnad av departementet för ”allvarliga konsekvenser” om myndigheten lämnade ut handlingar med mötesanteckningar som journalister begärt ut. Det här går emot offentlighetsprincipen och en grundpelare i svensk demokrati.

Det finns inget annat alternativ eller väg att gå än att rikta misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll om man står upp för våra demokratiska värden.  

Att Centerpartiets besked i frågan dröjer får en att undra om Annie Lööf försöker vinna tid hos sina nya vänner i regeringen eller om man helt enkelt inte tycker att det här är allvarligt? Förhoppningsvis är det den förstnämnda.

Men sanningen är att det inte är första gången som partiledaren för Centerpartiet har räddat en socialdemokratisk minister. Vi kommer alla ihåg turerna kring försvarsminister Hultqvist som fick sitta kvar tack vare Annie Lööf och även statsminister Löfven. Det var allvarligt då och det är allvar nu.

Men nog är nog, Annie Lööf. Se inte till att ytterligare en S-minister kan sitta kvar trots att det bryter mot vad svensk demokrati är. Hur kan man tillåta att en minister får sitta kvar när man har försökt vilseleda riksdagen och även Sveriges befolkning?

Vänner till Socialdemokraterna och dess regeringskansli argumenterar sig hesa att Annie Lööf borde invänta konstitutionsutskottets granskning. Men då har man också missuppfattat hur vår demokrati fungerar.

Riksdagens makt över regeringen garanteras ytterst av möjligheten till misstroendeförklaring. När riksdagen inte längre kan tolerera ett statsråd finns möjligheten att väcka misstroende. Det här är inte beroende av KU:s granskning utan är helt fristående parlamentariska verktyg.

KU granskar statsrådens tjänsteutövning samt regeringsärendenas handläggning och i utskottet utkrävs politiskt ansvar på konstitutionell grund.

Däremot finns tillräckligt med information för att förtroendet för Annika Strandhäll ska vara förbrukat här och nu. KU:s granskning ska inte innebära en paus och andrum för ministrar som far med osanning och missköter sitt jobb. För om vi funderar, var annars kan man missköta sitt jobb på detta sätt men ändå få chansen att fortsätta?

Så Annie Lööf, hur många S-ministrar vill du egentligen rädda?


Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE