Klass 2-varnar: Stormvindar sveper in över landet

Av: Sophie Stigfur

Publicerad:
Uppdaterad:

Stormbyar som dundrar in över Sverige på torsdag har fått SMHI att klass 2-varna på flera håll.

Tågtrafik ställs även in inför ovädret.

– Så här pass starka vindar kan fälla träd, föra med sig lite större föremål och bidra med störningar på el- och trafiknätet, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog.

Det kommer bli en vindpinad torsdag på flera håll i landet. Blåsigast blir det vid kusterna, men även in över land blir det mycket hårda vindbyar.

SMHI har utfärdat varningar för stora delar av Götaland. Klass-2 varning för stormbyar har utfärdats för Skåne, Halland, Blekinge och sydvästra Kronobergs län.

Här kan vindbyar på 25-28 sekundmeter väntas, kanske upp till 30 sekundmeter lokalt på vissa håll enligt meteorolog Mikael Sjöstrand.

SMHI har utfärdat stormvarning för flera platser i Sverige.
Foto: TT
SMHI har utfärdat stormvarning för flera platser i Sverige.

Kan svepa med sig större föremål

Starkast vindar väntas från förmiddagen till och med eftermiddagen.

– Så pass starka vindar kan fälla träd, föra med sig lite större föremål och bidra med störningar på el- och trafiknätet, säger Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

På grund av det stundande ovädret ställer Trafikverket in tågtrafiken från torsdag klockan 09.00 till fredag klockan 05.00 på sträckorna Halmstad-Värnamo, Helsingborg-Ängelholm, Ramlösa-Eslöv och Malmö-Ystad-Simrishamn.

Hårda vindar i stora delar av landet

SMHI har också utfärdat klass-1 varning för mycket hårda vindbyar, mellan 21-24 meter per sekund i styrka, för övriga delar av Småland, Öland, Gotland samt delar av Bohuslän och sydvästra Västergötland.

Vindarna ser ut att hålla i sig under natten, främst i de östra delarna.

Information om ersättningstrafik för de inställda tågen lämnas av respektive tågbolag.

Foto: TT
Det väntas blåsa mellan 21 och 24 meter per sekund.
Publicerad:

LÄS VIDARE