”Jag vill ha det bra de åren som jag har kvar”

Så lever travprofilen i dag – efter karriären

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Mia Törnberg/TR Bild
Håkan ”Hockey” Eriksson

Han avslutade sin aktiva karriär efter 45 år – och sålde sin lyxgård för 37 miljoner kronor.

Nu njuter Håkan Eriksson, 66, av livet med fyra hus och ledig tid.

– Jag har det bra helt enkelt, säger han.

Det var i slutet på 2016 som travprofilen och travlegendaren Håkan ”Hockey” Eriksson valde att lägga av med sporten – som han ägnat sig åt i 45 år.

Det hade varit på gång ett tag, ändå kom det som en chock för många då den 63-årige Eriksson slutade helt, och ”försvann”.

Håkan Eriksson var en av trav-Sveriges största profiler och valde att sälja sin lyxgård Berga Gård för 37 miljoner kronor, och följer i dag bara travet på distans.

Nu njuter han istället av ledig tid, med hus både i Sverige och Marbella.

”Jag har det bra helt enkelt”

Men vad var anledningen till att Håkan ”Hockey” Eriksson valde att avsluta sin aktiva karriär och lämna travsporten efter 45 år i branschen? Eriksson hade länge brottats med dåliga axlar och det var just livet efter travsporten som fick honom att ta beslutet att lägga av.

– Jag hade nog tänkt att lägga av vid 65-års ålder, nu blev det när jag var 63 istället. Jag hade så ont i axlarna, de var helt slut, och när jag gick till läkaren sa de att de behövde opereras, det var det som gällde. De sa att jag hade 50 procent chans att bli bra, och 50 procent chans att bli sämre och då valde jag att sluta istället, jag kunde inte hålla på längre. Men jag hade haft tankar på att sluta långt innan också, och det smög sig på undan för undan, berättar Håkan Eriksson och fortsätter:
– Jag vill ha det bra de åren som jag har kvar, jag har sett på många av mina kollegor, de kör för länge och man måste kunna leva livet och ha det bra också.
Efter den aktiva karriären njuter Eriksson av sin lediga tid, bland annat i sina hus med båtplats, sitt hus i Marbella i Spanien, och sin sommarstuga vid Båven.
– Vi har fyra ställen att åka till och pendlar däremellan och jag har det bra helt enkelt.

”Avundas inte mina tidigare kollegor”

Kontakten med travsporten för Eriksson i dag är ATG-live och V75 på lördagar.

– Jag följer det från sidan och det känns bra, jag är nöjd med det.

Den aktiva karriären saknar han inte.

– Nej, faktiskt inte ett dugg. Jag har fått min beskärda del av det. När man är i Marbella och det är vinter i Sverige, då avundas jag inte mina tidigare kollegor.

Håkan Eriksson tog under sin framgångsrika aktiva karriär 1 879 segrar, tog 1 419 tränarsegrar och på hemmabanan Eskilstuna tog han hela tio gånger hem championatet. Bland Erikssons topphästar kan Acclaim, Landers Legend och Spinoni nämnas.

– Jag minns tiden med Acclaim mest, jag har haft många bra hästar genom åren men tiden med Acclaim toppar ändå listan. Acclaim tjänade 7,5 miljoner kronor, tog fem raka segrar i Gulddivisionen, vann V75-Mästaren, Guldbjörken och deltog i Elitloppet, bland annat, säger Håkan Eriksson.

Publicerad: