”Känns jättekonstigt, som att fylla år...”

Succéskötarens nya karriär – artist • Svenska debutsingeln • Kärleken till rekordhästen • Framtiden

Reporter: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: PRIVAT
Maja Bäckmans debutsingel släpptes under tisdagen.

Hon var hästskötare till rekordhästen On Track Piraten och vann V75:s skötarliga.

Nu har Maja Bäckman, 26, sadlat om – till artist. Nu har hennes svenska debutsingel släppts.

– Det känns jättekonstigt, som att fylla år, säger hon till Trav365.

2016 vann Maja Bäckman V75:s skötarliga. En av de bidragande orsakerna: hon var skötare i Hans R Strömbergs stall där rekordhästen On Track Piraten fanns. Stjärnhästen har hittills sprungit in över 18 miljoner kronor.

Nu har hon lämnat travet – för att satsa helhjärtat på en karriär som artist och musiker.

”Har alltid funnits där”

Efter två år på singer-songwriter utbildningen på Kulturama i Stockholm släpptes hennes första singel under tisdagen: ”Om vi kan börja om”, under artistnamnet Maja Ottilia.

– Musiken har alltid funnits där. När jag jobbade som hästskötare hos Hans (Hans R Strömberg) gjorde jag shower parallellt men aldrig tidigare framfört mina egna låtar inför fler än mina närmsta vänner, säger den tidigare stjärnskötaren till Trav365.

Hennes debutsingel är skriven tillsammans med Ida Gratte och producerad av Tomas Caris Andersson.

– Det är en svensk poplåt. Den handlar om att man insett försent att man kanske inte har gjort sitt bästa och på grund av det har man förlorat en människa. Den är lite desperat och man ber om en ny chans, men samtidigt är den väldigt lekfull, säger Maja.

Vad har du fått för reaktioner?

– Det känns jättekonstigt, det är som att fylla år ungefär. Jag är så glad att folk delar och följer och tycker det är bra. Det är lite samma känsla som när man hade en häst till start. Man har lagt ner så mycket jobb i det.

”Han är min stora kärlek”

Trots att Maja Bäckman satsat helt och fullt på musiken de senaste åren har hon knappast glömt On Track Piraten. När stjärnhästen kommer på tal blir hon märkbart rörd.

– Jag blir alldeles varm i hela kroppen och är så tacksam över den tiden. Det är bästa åren i livet och jag älskade att jobba hos ”Piraten”, han är min stora kärlek. Det var fantastiskt och underbart. Det saknar man så klart, men det kommer alltid ligga mig väldigt varmt om hjärtat, säger hon och fortsätter:

– När jag var ute och red med honom i skogen så sjöng jag låtar i mitt huvud. Det känns ganska coolt att jag gör samma sak nu, men det var lite enklare när man bara gjorde det för hästarna, ha ha. Jag har så otroligt många minnen, alla resor och tävlingar i Frankrike, USA och Sverige. Det finns inga dåliga minnen.

Hur är ditt förhållande till travet i dag?

– Jag tittar lite när mina gamla passhästar startar och jag har försökt att vara på Solvalla någon gång. Jag saknar det lite, men det är svårt att hålla på med det litegrann bara.

Till sist, hur ser dina framtidsplaner ut inom musiken?

– Jag vill ju ut och giga så klart. Det blir en eller två singlar till och i maj kommer en EP med fem låtar där ”Om vi kan börja om” är en av låtarna.

Publicerad: