Här är polisens enorma tillslag under Rimfrost

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Daniel Larsson, polisinsatschef för Operation Rimfrost i Uppsala.
Foto: AFTONBLADET
Daniel Larsson, polisinsatschef för Operation Rimfrost i Uppsala.

30 mars startade Rimfrost officiellt. Men redan 20 februari hade operationen tjuvstartat – och på ett redan överfullt häkte i Uppsala satt då elva misstänkta häktade.

Fem veckor senare har den siffran mer än fördubblats, samtidigt som polisen har gjort beslag av klockor, bilar och kontanter för miljontals kronor – och vapen till en mindre armé.

Elva veckor har gått med Operation Rimfrost i Uppsala och region Mitt, och polisens sammanfattning vittnar om en hittills lyckad operation.

Totalt har polisen genomfört 47 gripanden under Rimfrost, av dessa har 42 anhållits och 20 häktats. Så sent som i helgen kunde ytterligare två gängmedlemmar gripas – och också häktas.

– Siffrorna talar för sig själv, även om det är svårt att säga vad vi hade kunnat åstadkomma utan hjälpen utifrån. Men jag utgår från att Rimfrost har bidragit en hel del, säger Daniel Larsson, polisinsatschef för Rimfrost i Uppsala.

– Vi märker också att de kriminella vi jobbar mot är pressade just nu, och vi fortsätter att pressa på och stressa dem till ytterligare misstag.

Vad är det för typ av misstag?
– Det kan vara att frakta en pistol från punkt A till punkt B, till exempel. Sedan har coronaviruset påverkat tillgången på narkotika, och eftersom de flesta kriminella inte har någon buffert tvingas man chansa lite mer – och då är vi redo och slår till.

Foto: AFTONBLADET
Bilder från ett av polisens många tillslag mot kriminella nätverk.

Beslag för miljontals kronor

Sedan starten i februari har polisen beslagtagit personliga tillhörigheter som lyxklockor, bilar och jackor för miljontals kronor – och dessutom 381 500 kronor i kontanter. Bara de fem beslagtagna klockorna är värda över 1,6 miljoner.

För en vecka sedan genomförde också polisen ett tillslag mot en butik i centrala delarna av Uppsala där cigaretter, snus och cigarrer för ett värde av minst 450 000 togs i beslag.

– Såna här tillslag är ganska vanliga, men det var en väldigt stor mängd tobak den här gången, det var mer än vi trodde, berättade Magnus Almerfors, polisinspektör vid polisen i Uppsala, som ledde tillslaget.

Vapen för en mindre armé

Polisen har också genomfört flera tillslag av vapen i en mängd som skulle räcka till en mindre armé. Däribland två automatvapen, sju pistoler, tre hagelgevär, dynamit, handelsvapen och tre bomber.

– Det är skönt att få bort vapnen från gatan så klart, men det är mycket kvar där ute också – tyvärr.

Publicerad:

LÄS VIDARE