Kommuner fick undermålig skyddsutrustning

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Miljontals munskydd anländer till Tyskland. Leveranser till svenska kommuner har vid ett flertal tillfällen visat sig innehålla undermåliga produkter. Arkivbild.
Foto: Jens Meyer/AP/TT
Miljontals munskydd anländer till Tyskland. Leveranser till svenska kommuner har vid ett flertal tillfällen visat sig innehålla undermåliga produkter. Arkivbild.

Skyddsutrustning som flera svenska kommuner under coronakrisen beställt har vid flera tillfällen visat sig vara felaktig eller undermålig, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Handsprit, munskydd och andningsmasker är de vanligaste produkterna som inte varit helt korrekta när de levererats, men alla kommuner uppger att produkterna inte använts i vård och omsorg innan felen hann upptäckas.

I bland annat Västervik var underkända andningsmasker nära att användas inom äldreomsorgen. Men ett test visade att något var fel på maskerna.

– Produkterna har varit rätt märkta med CE-märkning bland annat. Förpackningarna likaså, de var fint förpackade. Men jag är väldigt glad att vi gjorde bedömningen att skicka på test, säger Richard Brown, brandmästare i Västerviks kommun, som fick skicka tillbaka 12 000 andningsmasker.

PODD Corona - så fattar man beslut under stor osäkerhet

Under coronapandemin är det mycket som har varit osäkert - vi vet varken hur dödligt viruset är eller hur vi bäst stoppar smittspridningen. Trots att vi saknar grundläggande fakta så behöver våra myndigheter och politiker välja väg och bestämma hur vi ska hantera viruset. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan resonera när man ska fatta beslut, trots stor osäkerhet. Gäst i avsnittet är Karim Jebari, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE