”In med kanslisterna i Hall of fame”

avKristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
  • Solblekta vimplar, hyllor bågnande av pärmar, kopiatorer stora som husvagnar och någonstans i villervallan en trotjänare som i decennier har kokat kaffe och ringt ihop B-laget till helgens bortamatch.

  • Sportbladet, i samarbete med podcasten Snett inåt bakåt, vill nu hylla en vacker och undervärderad symbol för svenskt föreningsliv.

  • Det här är Kanslikampen.

Det här är Kanslikampen 00:42Säg inte bara kansli. Säg sportkontor.

Så lyder uppmaningen från 40 forskare med bas i Stockholm som vill lyfta statusen för en stolt institution i svensk idrott.

– In med kanslisterna i Hall of fame, säger docenten Martin Carlsson-Wall.

Det låter osannolikt, men i dag finns 40 forskare på Handelshögskolan i Stockholm som är inriktade på sportkanslier. Inte konstigt att Martin Carlsson-Wall, chef för forskningscentret, skiner upp när Sportbladets nya serie Kanslikampen förs på tal.

– Det är jätteviktigt att inte glömma bort det gamla hederliga. Som Åshöjdens BK. Men vi måste kombinera hjärta och hjärna, säger han.

Myntade ett nytt uttryck

Vilken status har kanslier i dag?

– För att förstå vem som ses som hjälte och hjältinna i en förening så kan man se på Hall of fame. Historiskt är det alltid utövare eller ibland tränare som väljs in. Men hur många från kansliet? Det är förvånansvärt få.

Foto: MELI PETERSSON ELLAFI / BILDBYRÅN
Carlsson-Wall.

Carlsson-Wall är inte helt förtjust i ordet kansli. I ett försök att höja statusen myntade hans forskningscenter termen sportkontor för ett par år sedan.

Breddklubbar kan ha kanslier, men de som elitsatsar bör ha sportkontor med samma anseende och prestationskultur som den övriga föreningen.

”Känslan av passion”

– Vår grej är inte att gå från det ideella till det kommersiella, vi ska göra båda två. Men när samhället förändras måste kanslien göra det också. Ibland ber folk om ursäkt för att de jobbar på kansliet och säger att de inte har någon viktig roll i laget. Vår poäng är att säga nej, nej, nej – utan det administrativa blir det inga pengar kvar till idrotten, säger Carlsson-Wall.

Vad hoppas ni uppnå med att höja anseendet såhär?

– En viktig poäng är att folk ska känna att lika svårt att platsa på ett kansli som föreningen. Det gäller att skapa en modern arbetsplats, att locka till sig duktiga ”spelare” också dit.

Med tanke på Kanslikampen, vad tycker du är vackert på ett riktigt klassiskt kansli?

– Det som är vackert i bredare bemärkelse är känslan av passion. Att man känner att de som jobbar där bryr sig, att de lagt ner arbete. Kanske till och med att man känner att det gjorts uppoffringar? Det kan inte köpas för pengar.

Mer om #kanslikampen i Snett inåt bakåts podd

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM