ÅSIKT

Stefan Löfven fast mellan vilja och val

avDaniel Swedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Magnus Sandberg
Stefan Löfven talade till S-kongressen i Örebro.

– Vi kunde ha gjort ett annat val.

Vid sitt tal till den socialdemokratiska partikongressen tillstod Stefan Löfven att det faktiskt fanns ett alternativ till att han skulle fortsatte som statsminister, att det fanns ett något annat än januariavtalet.

Men det är förstås bara retorik. Några alternativ fanns aldrig.

Kanske fångar det något av det dilemma som S står inför. Att vilja – eller att välja.

Näring åt fantasi

Att politik är att vilja slog ju Olof Palme fast redan 1964. Socialdemokratisk politik, ”det är att vilja förändringen därför att förändringen ger löften om förbättring, näring åt fantasi och handlingskraft, stimulans åt drömmar och visioner”.

Att politik är att välja har under de senaste 20 åren blivit sloganen för hela den politiska sektorn. Politik handlar om att prioritera, sägs det. Den som väljer något får välja bort något annat. Politikens realiter kräver sina kompromisser.

Socialdemokraterna valde regeringsmakten, men fick välja bort mycket av den politik man gick till val på. För statsministern Stefan Löfven är det förstås bekymmersamt. För partiledaren Stefan Löfven är det ännu värre.

I sitt tal till kongressen har han dock funnit en uppgift för socialdemokratin: utbildningen.

Det är verkligen inte dumt. Klyftorna i skolan har ökat och likvärdigheten har minskat. De elever som har det svårast har fått det ännu svårare, utan att de duktigaste presterar bättre. Likvärdighet i skolan är inte bara en fråga om rättvisa och livschanser. Det handlar faktiskt också om kunskaps­nivån i hela samhället.

Och kompetensutveckling i vuxenlivet är den enda verkliga vägen till trygghet på en arbetsmarknad som förändras allt snabbare. Det krävs utbildning för den som är arbetslös, men också kompetensutveckling för den som har ett jobb. Och politiken måste erbjuda förutsättningarna för att förskolorna, gymnasiet, folkhögskolorna, universiteten, komvux, ja hela bildningsidén, fungerar.

Vet medlemmarna vad S vill?

Den kraften tänker Stefan Löfven se till att Socialdemokraterna är. Frågan är om det räcker.

I en artikel i Dagens Arena skriver Håkan A Bengtsson om att regeringsarbetet kommer att åskådliggöra att den socialdemokratiska positionen på några avgörande politiska fält inte är glasklar.

Nu behövs genomarbetade analyser och policyförslag om den ekonomiska politiken, välfärdens framtida finansiering och organisation, bostadspolitiken, klimatet och migrationen, skriver Bengtsson. ”Det är väl en bra idé om väljarna och medlemmarna vet vad socialdemokraterna vill”.

I går kväll hölls det allmänpolitisk debatt på den socialdemokratiska partikongressen. Ombud från Södra Älvsborg, Västerbotten, Jönköpings län och Gävleborg stod i talarstolen och berättade vad Socialdemokraterna vill, eller borde vilja. Det handlade mycket om tåg, infrastruktur och att sluta klyftan mellan stad och land.

Stefan Löfven har valt.

Nu måste han vilja också.


ARTIKELN HANDLAR OM