Här är polisens bilder på Salman Abedi – kort innan attacken

avJoakim Magnå, John Granlund

Här fångas terroristen Salman Abedi på bild – kort innan han utlöste sin självmordsbomb i en konserthall full av ungdomar.

Polisen i Manchester släpper nu bilderna i hopp om att fler personer ska höra av sig med tips om bombmannen.

1 av 2 | Foto: AFP
Terroristen Salman Abedi.

På övervakningsbilderna är Salman Abedi, 22, klädd i mörka kläder, keps, jeans, träningsskor och glasögon.

På ryggen bär han på en ryggsäck som enligt polisen innehåller den sprängladdning som han senare skulle komma att utlösa efter artisten Ariana Grandes konsert på Manchester Arena i måndags.

Byggde bomb i sin lägenhet

Totalt dödades 22 människor, många av dem tonårstjejer, och 119 skadades.

Polisen går inte ut med fler uppgifter om övervakningsbilderna än att de är tagna samma kväll som han utförde attacken. Förhoppningen är att bilderna i stället ska leda till fler tips till polisen om 22-åringens rörelser veckan innan attacken:

”Nu måste människor berätta för oss om de har någon information om hans rörelser från den 18 maj när han återvände till Storbritannien till måndagskvällen”, skriver Manchesterpolisens chef Ian Hopkins i ett uttalande.

Brittiska medier har tidigare rapporterat att bombmannen bott i en Airbnb-lägenhet tiden innan dådet. Enligt The Guardian är det samma lägenhet som polisen nu beskriver som bostaden där han personligen monterat ihop sprängladdningen som han använde i attacken.

Många gripanden

Samtidigt uppges utredningen vara långt ifrån över.

I det aktuella uttalandet uppger man att 1 000 poliser från hela Storbritannien är involverade i utredningen som är aktiv dygnet runt.

”Under de senaste fem dagarna har vi samlat in avgörande information om Abedi, hans kumpaner, hans finanser, platser han har besökt, hur sprängladdningen var uppbyggd och den gruppering som han var en del av.”

Totalt har 13 personer gripits misstänkta för terroristbrott i utredningen. I 18 fastigheter uppges man ha utfört husrannsakningar och ännu på lördagskvällen uppges man leta igenom 14 platser.

12 960 timmar övervakningsfilm

De senaste gripandena skedde på lördagsmorgonen då en 20-årig och en 22-årig man hämtades in av polisen. Männen uppges komma från Libyen och tillhör samma krets som den 22-årige bombmannen, enligt The Guardian.

Polisen hanterar 633 bevisföremål och 205 digitala bevis, enligt en grafik som publiceras på Twitter.

Där uppges också att polisen säkrat 12 960 timmar övervakningsfilm.

ARTIKELN HANDLAR OM