Mejla

Eva Franchell

Solen skiner på Stefan Löfven

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sol, nja, Stefan Löfven kanske får vänta på det verkliga solskenet.
Foto: Emil Wesolowski / AFTONBLADET / 85777
Sol, nja, Stefan Löfven kanske får vänta på det verkliga solskenet.

LEDARE

Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson kan kraxa som olyckskorpar om hur eländigt allting är. Högerns ledarskribent Per Gudmundson kan i Svenska Dagbladet rada upp eländen som asylkris, poliskris, vårdkris, skolkris och säkerhetskris.
När riksdagen öppnades i går sken solen över Stefan Löfven. Han kan ta kritiken med ro.
Statens underskott på över 60 miljarder har vänts till överskott. 200 000 fler är i arbete, nu kan regeringen ta itu med Gudmundsons alla kriser.

Miljoner till Tullen

I gårdagens regeringsförklaring presenterade Stefan Löfven till exempel ytterligare 750 miljoner kronor för att förstärka SOS Alarm, Tullen, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Kriminalvården.
Tidigare har han aviserat över sju miljarder till polisen.

Om en vecka kommer Magdalena Andersson att presentera en budget med reformer för 40 miljarder kronor. Då väntar också stora satsningar på välfärden. Det går bra för Sverige och redan nu vet vi att de allra fattigaste kommer att få det aningen bättre.

Bostadstillägget till pensionärer höjs med upp till 470 kronor i månaden. Ensamstående föräldrar med äldre barn får höjt underhållstöd. Barn som hänger kvar i stan under sommaren får en extra satsning på gratis sommarlovsaktiviteter. Människor med intellektuella funktionsnedsättningar får högre dagpenning om de arbetar.
Studenter får högre studiebidrag.

Ett rättvist samhälle

Det här är pengar som går till dem som haft det allra tuffast och det är viktiga satsningar. Klyftan mellan fattiga och rika måste slutas om vi vill ha ett samhälle som håller ihop. Motsättningar minskar inte bara med hjälp av poliser. Motsättningarna minskar i ett rättvist och jämlikt samhälle.

Om en vecka kommer Magdalena Andersson dessutom att höja barnbidraget, enligt uppgifter med hela 200 kronor i månaden. Satsningar på barnen ökar tryggheten i Sverige, men det förstår inte Jimmie Åkesson. Han fortsätter att kraxa och säger att han i dag tänker begära en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven eftersom han inte sparkat försvarsminister Peter Hultqvist på grund av IT-skandalen i Transportstyrelsen.

Om mindre än ett år är det val i Sverige. Då kommer transportskandalen att vara glömd, men väljarna kommer att komma ihåg vem som satsade på barnen, på de gamla, de ensamma och de sjuka.

Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson och Per Gudmundson kan prata om kriser, men väljarna kommer att känna att de faktiskt har fått det lite, lite bättre.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.