Sveriges mest jagade spelare

Vågar säga att inget SHL-lag skulle tacka nej till den här killen

avHans Abrahamsson

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Sveriges mest jagade spelare.

Ja, jag törs säga att ingen av de 14 SHL-klubbarna skulle tacka nej till Jonathan Dahlén, 19.

Och jag vet vilken klubb jag hade valt om jag hade varit i Dahléns kläder.

Säsongens tredje ”Slaget om Västernorrland” väckte inte några större känslor. Framför allt var Modo en stor besvikelse, och det är verkligen upp och ner med Andreas Johanssons lag. Det blev till slut 5–1 för Timrå i en långt ifrån fullsatt arena. 

Några byten av briljans från Timrås förstakedja i den första perioden var den stora underhållningen vi bjöds på. På några minuter vände de 0–1 till 2–1-ledning. 

Sebastian Lauritzen och Elias Pettersson serverade. 

Jonahtan Dahlén avslutade kliniskt. 

Något vi har vant oss vid under säsongen. 

Den här killen är stekhet

SHL känns som ett logiskt steg

Kanske den hetaste spelaren från allsvenskan för SHL-klubbarna. Jag kan mer eller mindre lova att ingen SHL-klubb skulle tacka nej till den här spelaren

Om han nu blir kvar i Sverige.

Dahlén var Ottawas andraval i draften i somras och man ska inte utesluta att det kan bli spel i Ottawas organisation kommande säsong. 

Men det mesta talar för att man väljer att skynda långsamt. Det var beslutet att stanna ytterligare en säsong i allsvenska Timrå ett tydligt tecken på. 

Åtminstone en säsong i SHL känns som ett logiskt steg

Och det ska bli oerhört intressant att se vad nästa klubbval i karriären blir för Jonathan Dahlén.

Om jag varit i hans kläder hade jag valt Frölunda. Jag tror att förutsättningarna att ta nästa kliv är störst under Roger Rönnbergs ledning.

Händer nästan alltid saker

Känslan är ju också att det finns en hel del utvecklingspotential kvar i den här killen. Han har som sagt växt väldigt mycket de senaste två åren. Nu känns han också mer som en pådrivare och ledare.

Men Jonathan Dahlén har framför allt en egenskap som är en tydlig bristvara i svensk ishockey. Förmågan att göra mål och att vara som allra bäst i spelet runt motståndarmålet. 

Hitta de där lediga ytorna, vara smart vid spelet längs sargen. 

Jonathan Dahlén är ingen spelare som direkt dominerar över hela banan, men kommer vi till anfallszonen och framför allt området mot motståndarmålvakten…

Ja, då händer det nästan alltid saker.

I sin första (och sista) JVM-turnering svarade han för fem mål, och visade även på liten rink vilken vass avslutare han är. 

Har ni märkt att jag fortfarande inte nämnt hans far?

Det kommer nu.

Ärv även den egenskapen av pappa

Ulf Dahlén var en av de absolut vassaste poängspelare vi har haft. Under karriären svarade han bland annat för 655 NHL-poäng. Bästa säsongen poängmässigt hade han i Minnesota då han gjorde 74 poäng på 83 matcher, bland annat 35 mål. 

Ulf var otroligt skicklig vid sargerna och runt motståndarmålet. Ibland är likheterna mellan de två så slående.

Dessutom var Ulf en väldigt trevlig och lättsam person vid sidan av isen. Även de egenskaperna har Jonathan ärvt. Det märkte jag om inte annat under junior-VM i Montreal. Om jag har förstått det rätt har inte Jonathan Dahlén någon agent, vilket är snudd på unikt bland dagens 19-åringar och bland ishockeyspelare över huvud taget. 

I stället har han hjälp av pappa Ulf som agerar rådgivare. 

Under JVM berättade Jonathan att de pratar med varandra dagligen om saker som händer på isen i samband med träningar och matcher.

Han kunde definitivt ha valt en sämre läromästare.

ARTIKELN HANDLAR OM