Polisen Andreas vädjan: ”Sluta varna för trafikkontroller”

avMalin Wigen

1 av 2 | Foto: Privat/TT
Andreas ryter ifrån de som varnar för trafikkontroller.
Foto: Privat
Andreas Seiser.

Polisen Andreas Seiser, som brukar närvara vid trafikkontroller, har tröttnat på de som varnar andra bilister.

– Den personen som man riskerar att varna kan kanske vara den som kör ihjäl en annan människa en dag, säger han.

Andreas Seiser har jobbat som ordningspolis sedan fem år tillbaka och har under sin tid medverkat vid olika trafikkontroller. Han har sett att folk då och då varnar andra för kontrollerna – på till exempel Facebook.

– Det tar inte många minuter förrän någon lägger ut en varning om att vi har en kontroll, säger han.

När Andreas nyligen såg att någon gjorde en sådan varning på Facebook, just gällande kontrollen han närvarade på, blev han frustrerad.

– Det väcktes en irritation i mig och kring tänket i att varna.

Därför skrev han ett inlägg på sin Facebooksida, riktat till de som varnar.

Jag har förståelse om det varnas när vi har hastighetskontroller eftersom man vill bespara sina medmänniskor de böter de annars riskerar (bevis på empati och hopp om mänskligheten). MEN VEM FAN TROR NI ATT NI HJÄLPER NÄR NI VARNAR VID LAU KONTROLLER!! Går det bara på rutin eller vill så många främja att de som kör påverkade av alkohol och droger i trafiken undkommer och kan fortsätta?” skriver han i inlägget som över 13 000 personer har gillat.

”Tänk ett steg längre”

Andreas menar att det tyder på ett vis är en form av medmänsklighet när man vill varna andra.

– Men man måste tänka steget längre. Den personen du varnar kan vara påverkad eller vara någon som vi vill ha tag på.

Tycker än dock inte att det behövs så hög iq för att förstå att de enda som riskerar något vid en sådan kontroll är de utan körkort, de som kör påverkade, transporterar vapen eller droger (...). Sluta med varnandet och öka våra chanser att få bort dem från våra vägar”, avslutas inlägget.

Enligt Andreas är det inget nytt fenomen om att varna andra för trafikkontroller, det är bara sättet att varna på som är nytt. Till den som vill varna andra ber han att tänka ett steg längre.

– Den personen som man riskerar att varna kan kanske vara den som kör ihjäl en annan människa en dag – och det hade kanske kunnat förhindrats om vi fått tag på denne, säger han och fortsätter:

– Det borde ligga i allas intresse att få bort den personen från vägarna – där ens barn, förälder eller vän färdas. Bortse från att du ogillar polisen och se istället till varför vi står där och då. Att straffa oss genom att varna andra trafikanter är inte det bästa. Det handlar om civilkurage.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik