Morgan Johansson: ”Ska inte vara magnet för asylsökande”

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

– Sverige ska inte längre via sin lagstiftning vara ett slags magnet för asylsökande.

Det sade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson när han intervjuades i P1 på lördagen.

I Ekots Lördagsintervju fick ministern frågor om vad migrationskommitténs förslag till skärpt permanent migrationslagstiftning kommer att leda till. Morgan Johansson svarade:

– Sverige ska inte längre via sin lagstiftning vara ett slags magnet för asylsökande, som vi var tidigare. När jag tillträdde som migrationsminister för sex år sedan tog Sverige emot tolv procent av alla asylsökande som kom till EU. I dag är den siffran ungefär tre procent, vi tar vår andel. Och just i år har vi det lägsta antalet asylsökande på 20 år, sade ministern.

Prognosen för i år är 13 500 asylsökande. Morgan Johansson konstaterade att det är historiskt låga tal, och tillade:

– Det var inte bara det att vi tog emot 163 000 under 2015, vi hade också en mycket högre beviljandegrad, nästan 70 procent fick asyl då. Nu är vår beviljandegrad ner mot 30 procent. Om det kommer 13 000, då kan vi räkna med att bara ungefär 30 procent får uppehållstillstånd.

Justitie- och migrationsministern hävdade under P1-intervjun att Sverige inte längre har ett mottagningsproblem:

– Vi har skapat det andrum vi pratade om 2016, för att kunna ta hand om alla de som kom. Och det var många som sade 2015-2016 att nu kommer det så många att statsfinanserna kommer att krascha.

Morgan Johansson uppgav att det blev tvärtom — statsfinanserna stärktes i stället.

Publicerad: