Mejla

Ingvar Persson

Ulf Kristersson är inte någon Trump

I dramatiken på valnatten föll allt det där samman

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: PONTUS HÖÖK

Med häpnad följer världen det amerikanska valets efterspel. En politiker som vägrar erkänna sig besegrad trots klara siffror. En president som talar om valfusk och som inte verkar förstå att hans tid i Vita huset går mot sitt slut.

Det ser ut som vansinne. Ändå borde vi inte vara så förvånade. Politiker vars verklighetsuppfattning tagit allvarlig skada av en valförlust finns på närmare håll.

Tänk bara på Ulf Kristersson efter valet för två år sedan. Moderatledaren hävdade nästan desperat att han måste bli statsminister eftersom 143 riksdagsmandat på något sätt var fler än 144.

Svenska Dagbladets ledarsida räknar man fortfarande på samma sätt. Det är mer tragiskt än komiskt.

Talade inte om fusk

Nu är Kristersson ingen Trump. Han påstod inte att tusentals valförrättare och rösträknare hade fuskat. Han påstod inte att han utsatts för en konspiration eller att valet skulle ha varit riggat.

Ulf Kristersson försökte sig kort sagt inte på en statskupp.

Dessutom var det lätt att genomskåda moderatledaren. I tanken hade Kristersson redan flyttat in i Sagerska palatset eftersom han förväntade sig Jimmie Åkessons uppbackning.

Visst, han hade gång på gång försäkrat att Sverigedemokraterna inte skulle få inflytande. Och visst, Annie Lööf och Jan Björklund hade gått ännu längre. Men Kristersson räknade ändå tyst med SD:s stöd i sin strävan efter statsministerstolen.

Fast just det kunde han inte säga, och i dramatiken på valnatten föll allt samman. Det är klart att han blev sur och det har inte gått över.

Inte riktigt farligt

Kristerssons märkliga matematik skapade dålig stämning mellan allianspartierna och bidrog en smula till Sverigedemokratisk självömkan. Men verkligt farligt blev det aldrig. Det kan däremot Donald Trumps vevande vara.

Inte därför att de amerikanska institutionerna riskerar att bryta samman. Alla röster kommer att räknas, och på sina håll räknas igen. Domstolarna kommer att pröva anklagelser om fel. Några kommer att behöva rättas till.

När allt det där är gjort kommer Joe Biden att sväras in som USA:s 46:e president.

Faran med det som händer nu är att fler människor i USA tappar tilltron till systemet och institutionerna. Att myter om fusk och stulen makt etablerar sig fastare i nätets ekokamrar. Den perfekta myllan för nästa Trump.

Någonstans i vansinnet är det antagligen precis vad mannen i det ovala rummet vill.


Varför har politiker så svårt att acceptera förluster? Och vad borde vi i Sverige lära oss av motsättningarna i USA? Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 09.00 men det går bra att kommentera redan nu.

Laddar Live Upplevelse

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.