Mobärgs VM-succé – trea efter tre års kamp

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Erik Mobärg med VM-bronset.
Foto: Anders Wiklund/TT
Erik Mobärg med VM-bronset.

TT-SPORT

Efter nästan tre års kamp med en knäskada gjorde han comeback i skicross-VM i Idre – och vann brons.

Plötsligt fick Sverige ett nytt OS-hopp:

– Nu vet jag att det är möjligt att stå på pallen igen, säger Erik Mobärg.

Ingen nämnde Erik Mobärg i förhandssnacket inför VM-finalen, vilket var självklart med tanke på hans tuffa kamp för att komma tillbaka efter en svår knäskada.

På senvintern 2018 föll han illa i samband med en träning i Idre med en svår knäskada som följd.

Tre operationer

Nu, efter tre operationer och massor av rehabträning, var han tillbaka i samma backe. Utan några tävlingar i kroppen.

23-åringens kamp har berört flera av landslagskompisarna, bland andra VM-guldvinnaren Sandra Näslund:

– Jag minns ett samtal vi hade i samband med att han blev skadad. Eftersom jag tidigare haft en knäskada sa han: ”Man behöver kanske en knäskada för att bli bäst i världen”. Jag är så glad för Eriks skull. Han har haft det mycket tuffare med sin skada än jag, säger hon.

Mobärg om tiden som har varit:

– Såhär i efterhand kan jag inte förstå att man orkade ha tron på att bli bättre. Hade någon sagt för tre år sedan att det skulle dröja så lång tid att komma tillbaka är jag inte säker på om jag hade orkat.

”Sjukt glad!”

Men för fyra veckor sedan stod han på skidor, på allvar, för första gången efter skadan. En vecka senare trodde han på VM-start. Nu tog han VM-brons och var nära att vinna.

– Jag var mycket trött mot slutet i finalen och krokade in lite i Alex (Fiva, som vann). Det gjorde mig stressad. Men jag gjorde mitt bästa i dag och nu är jag sjukt glad över bronset, säger Erik Mobärg, som trivs med att ha blivit ett OS-hopp.

– Det är inte så jättelångt kvar i OS och där är naturligtvis mitt mål att ta medalj. Det som hände i dag gör en jäkla skillnad på mitt självförtroende. Nu vet jag att jag kan stå på pallen eftersom jag har gjort det i dag.

Publicerad: