Så laddar partiledarna inför kvällen debatt: Inget slår milen

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

I kväll möts partiledarna i en två timmar lång debatt i SVT.

Timmarna innan började majoriteten av partiledarna ladda upp i sociala medier.

Ulf Kristersson (M) tog en löptur:

”Inget är som milen före debatten!”.

Klockan 20 inleds partiledardebatten i SVT:s Agenda som kan bli en hett historia. I veckan har KD-ledaren Ebba Busch meddelat att hennes parti är redo att göra gemensam sak med Vänsterpartiet om att väcka en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven.

– Sverige förtjänar bättre, Sverige förtjänar en ny regering, sa Ebba Busch tidigare i veckan.

Även M och SD säger sig vara redo att fälla regeringen.

– Man kan få svar på hur regeringsfrågan kommer att se ut framöver. Blir det en regeringskris eller inte? Sedan finns det så klart många hållpunkter innan man är framme vid den faktiska misstroendeförklaringen, även om Löfven inte ger Sjöstedt det svar han vill ha i dag, säger Jenny Madestam, docent i statsvetenskap vid Södertörns universitet, till TT.

Alla partiledare kommer debattera i alla fyra ämnen som aktuella i kväll – kriminaliteten, klimatet, jobben och ”de äldre”, uppger SVT. I det första ämnet ska Stefan Löfven och M-ledaren Ulf Kristersson först mötas i en duell innan samtliga deltagare får ge sig in i debatten.

Nyamko Sabuni (L) och Ebba Busch ska diskutera de äldre. Klimatduellen står mellan Per Bolund (MP) och Jimmie Åkesson (SD). Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt ska i sin tur duellera om jobben.

Laddar upp i sociala medier

De båda sistnämnda har laddat upp inför sitt möte i sociala medier. Annie Lööf genom att lägga upp en debattartikel riktad till sin motståndare på Facebook. Som inledds:

”Jonas Sjöstedt, det är dags att inse att vi behöver modernisera svensk arbetsmarknad!”.

Sjöstedt skriver på sin Facebook-sida om att det är hans sista partiledardebatt och att han ”funderar jag på att prata lite om varför det är så viktigt med anställningstrygghet”.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund meddelade sina Facebook-följare redan i fredags att han började ladda upp inför debatten – med en testdebatt med sin stab.

”Trump och Biden verkar inte så sugna på att debattera mer, men det är jag” skriver han.

Ulf Kristersson var ute i terrängen och laddade upp med en löptur låter han hälsa via sociala medier. Och joggen i skogen gick bra dagen till ära: ”9,3 km skog för femte gången de sista två veckorna. Och både knopp, kropp och knän är med på noterna. Inga känningar alls”.

Och avslutar inlägget Facebook:

”Och bra uppladdning inför kvällens partiledardebatt i SVT. Inget är som milen före debatten!”.

Statsminister Stefan Löfven (S) skriver långt om att hur han ser på läget i landet och att hoppas på en ”sakpolitisk debatt med tydliga skiljelinjer” som blickar in i framtiden.

” Och jag kommer aldrig låta smarta sägningar eller sensationella utspel vara viktigare än genomförbar och efterfrågad politik som gör skillnad på riktigt. Det hoppas jag också ska bli tydligt för tittarna i kväll” avslutar Löfven sitt inför debatten-inlägg på Facebook.

Ebba Busch och Nyamko Sabuni hade vid den här artikelns tillkomst inte skrivit något (på Facebook) om sina tankar inför kvällens partiledaredebatt.

Jimmie Åkesson nöjer med att låta den som sköter hans Facebook-sida konstatera att ”i kväll möter Jimmie Åkesson de andra partiledarna i Agendas stora partiledardebatt. Debatten sänds i SVT2 med start kl 20. Missa inte det!”.

Per Bolund (MP) var den förste partiledaren att anlända till SVT inför debatten.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Per Bolund (MP) var den förste partiledaren att anlända till SVT inför debatten.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Nyamko Sabuni, Liberalerna.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Ebba Busch, Kristdemokraterna.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet.
Laddar Live Upplevelse
Publicerad: