Mikrofonerna stängs av i slutdebatten

Biden och Trump får tala ostört i två minuter

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Under den sista debatten mellan presidentkandidater Donald Trump och Joe Biden kommer mikrofonerna växelvis att stängas av.

Anledningen? För att garantera att båda får prata till punkt.

Kommissionen för presidentdebatter, CPD, tillkännagav ändringar av debattreglerna inför torsdagens sista presidentdebatt i Nashville, Tennessee, under gårdagen.

”Kommissionen hoppas att kandidaterna kommer att respektera varandras tid, vilket gynnar samtalsklimatet och hjälper tittarna”, lyder förklaringen till beslutet i ett uttalande.

Redan dagen efter den första debatten den 29 september, som gått till historien som en av de mest kaosartade, meddelade CPD att man skulle se över reglerna och att mikrofonerna eventuellt skulle kunna stängas av.

Prata oavbrutet i 2 min

Under debatten, den sista mellan presidentkandidaterna före valet, kommer varje kandidat att få prata oavbrutet i två minuter i början av varje 15-minuters debattsegment.

”Den kandidat vars mikrofon är igång under dessa två minuter är den kandidat som har ordet enligt reglerna”, uppger kommissionen.

Därefter kommer det att finnas tid för diskussion då båda kandidaternas mikrofoner är påslagna.

Den första debatten mellan Donald Trump och Joe Biden hölls 29 september.
Foto: Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN
Den första debatten mellan Donald Trump och Joe Biden hölls 29 september.

CPD uppger att båda kandidaterna gått med på de nya reglerna. Men Donald Trumps kampanjchef Bill Stepien reagerade först med ilska på beskedet.

”President Trump är mån om att att debattera med Joe Biden, oavsett ändringar i sista minuten från den partiska kommissionen i det senaste försöket att ge fördelar till deras favoritkandidat”, sa han i ett uttalande.

Avbröt 71 gånger

I den första tv-sända debatten avbröts Biden totalt 71 gånger av Trump, enligt nyhetssajten Axios.

Biden å sin sida avbröt Trump 22 gånger.

Den andra debatten ställdes in efter att Trump testat positivt för covid-19 och vägrade genomföra en digital debatt. I stället höll presidentkandidaterna varsitt tv-sänt valmöte.

De sex ämnen som kommer att diskuteras under torsdagens debatt har presenterats på förhand av moderatorn och tv-reportern Kristen Welker från NBC News, och är bland annat kampen mot corona, ras, klimatförändringarna och nationell säkerhet.

Trump har uttryckt sitt missnöje över att inte utrikespolitik finns med på listan.

Publicerad:

LÄS VIDARE