Martin Timell misstänkt för våldtäkt

”TV4-cheferna borde få sparken”

avHelena Trus, Leo Pettersson

I går togs den folkkäre programledaren Martin Timell ur tjänst, efter att flera kollegor anklagat honom för sexuella trakasserier och ofredanden.

Nu krävs flera TV4-chefers avgång.

– Att skydda honom är ett övergrepp i sig, säger en person som trakasserats av Timell.

Foto: Peter Wixtröm / AFTONBLADET

Nöjesbladet har i veckan berättat om hur den folkkära programledaren Martin Timell påståtts ha sexuellt trakasserat och ofredat kvinnliga ”Äntligen hemma”-kollegor. Han anklagas också för rasistiska och homofobiska kommentarer.

Det är ett beteende som ska ha pågått under många år.

Flera av hans kollegor vittnar också om hur TV4:s ledning ska ha tystnat ner och mörkat det som har hänt.

Nu kräver personer i produktionen ansvariga chefers avgång.

– Det finns flera chefer som har begått tjänstefel. De som mörkat det här under alla år borde få lämna sina poster. Genom att inte sätta ner foten har de stått upp för att det är okej att sextrakassera sina kollegor. De som backat honom är lika skyldiga som han är. Att skydda honom är ett övergrepp i sig. Alla de borde få sparken, säger en person som arbetat med programmet.

Tv-profilen Lulu Carter har synts i 18 säsonger av ”Äntligen hemma”, och är en av de kvinnor Martin Timell ska ha sexuellt trakasserat under många år.

– Det är självklart att det ska bort från sina poster, men det finns också chefer som stått upp för oss, säger hon.

Cheferna pekas ut personligen

Flera personer som Nöjesbladet har varit i kontakt med pekar ut TV4:s innehållsdirektör Åsa Sjöberg, TV4:s vd Casten Almqvist, programchefen Anna Rastner samt kanalchefen Fredrik Arefalk.
Jan Scherman, dåvarande vd för TV4, pekas också ut som en av cheferna som ska ha känt till anklagelser om sexuella övergrepp för flera år sedan. Det dementerar han.

– Det har inte funnits på mitt bord, svar nej. Det har varit många andra diskussioner kring arbetsplatsen på produktionsbolaget i fråga, men inte av den karaktären, säger Jan Scherman.

Kanalchefen Fredrik Arefalk säger att han kände till anklagelserna redan för två år sedan och ångrar att kanalen inte agerade då som de har gjort nu.

Han hoppas inte att han eller hans chefskollegor ska få sparken.

– Jag hoppas att vi får chansen att fortsätta men det är ju inte mitt beslut. Förhoppningsvis så har vi lärt oss någonting och kan blicka framåt istället och göra ett bättre jobb framåt, säger Fredrik Arefalk.

I mejl till Nöjesbladet tidigare i veckan skrev Anna Rastner att hon inte håller med om bilden att TV4 ska ha mörklagt anklagelser och påståenden.

”En utredning med åtgärder som vi berättat om för två år sedan är ju något helt annat än det, så nej, det håller jag inte med om.”

”Så besviken, arg och ledsen”

Flera som utsatts för Timells beteende är besvikna på att TV4 inte kontaktat dem efter händelserna som skett, samt efter att missförhållandena i ”Äntligen hemma”-produktionen blev offentligt.

– De frågade inte hur jag mådde då, efter det som hände, och de har inte kontaktat mig nu. Men jag är inte förvånad. Den enda som hört av sig är en hög chef på Meter som stöttar mig. En ursäkt är ju det minsta man kan begära, säger en av kvinnorna som Martin Timell ska ha utsatt för sexuellt ofredande.

Lulu Carter, som var en av programmets stora profiler under många år har inte heller blivit kontaktad av TV4.

– Det är inget jag hade räknat med. Jag har varit så besviken, arg och ledsen över så mycket. Det är fruktansvärt att det tagit så lång tid för oss att våga berätta. Jag har varit livrädd för att berätta men nu är jag inte rädd längre, säger hon.

Frida Olsson, före detta exekutiv producent på ”Äntligen hemma” på TV4, som larmade om övergrepp för två år sedan, har inte heller kontaktats.

– Jag kan absolut tycka att det vore rimligt att de skulle kontakta mig. Särskilt när de säger att det är nya uppgifter för dem, vilket det inte är, säger hon.

Timell har efter de hårda anklagelserna plockats ur tjänst.

Under fredagen bekräftar också TV4 att samtliga program som han skulle ha synts i under hösten tas bort från tablån.

– Vi har blundat för problemen, säger TV4:s vd Casten Almqvist i ett pressmeddelande.

”Vi borde ha agerat annorlunda”

Innehållsdirektör Åsa Sjöberg svarar i ett mejl sent på fredagskvällen på Nöjesbladets frågor.

Nåddes du av information för två år sedan att det fanns allvarliga anklagelser mot Martin Timell redan då? Varför valde ni då inte att agera så som ni gör nu?

– Ja, det är ett faktum att vi fick information om olika anklagelser mot Martin Timell, och i samband med det vidtog vi också flera åtgärder, bland annat kring kultur, ledarskap och arbetsmiljö, och dessutom förändringar i redaktionen, för att koma till rätta med problemen där. Vi har uppfattat och trott att de här insatserna haft effekt.

– Nu kommer nya uppgifter, som delvis är motstridiga, men mycket allvarliga. Det skall vi nu utreda och gå till botten med med hjälp av extern hjälp. Men jag förstår idag att vi borde ha reagerat annorlunda.

Ångrar du personligen att ni inte tog tag i det?

– Ja. I ljuset av allt som rullats upp de senaste dagarna känner jag verkligen anledning till självrannsakan. Jag och vi borde ha agerat annorlunda. Vi gjorde inte tillräckligt. Det grämer mig mycket.

Kommer du att sitta kvar som innehållsdirektör för TV4?

– Det avgör inte jag. 

Har du personligen hört eller sett Martin Timell agera olämpligt?

– Nej, jag har inte upplevt det personligen.