IS-anhängare i Sverige kopplas till terrorplaner i Köpenhamn

Kan ha gett instruktioner till dömd 21-åring

avEbba Thornéus

En 21-årig man dömdes på onsdagen till fängelse för att ha planerat ett bombdåd i Köpenhamn uppger tidningen Berlingske.

Enligt tyska myndigheter kan 21-åringen fått instruktioner från en 30-årig man bosatt i Sverige som tidigare åtalats för terrorbrott.

– Om det funnits brottsmisstankar riktade mot honom så skulle jag ha hört talas om det, säger 30-åringens advokat Lars Edman.

En 21-årig man dömdes under onsdagen till sex och ett halvt års fängelse av en domstol i tyska Ravensburg efter att ha planerat ett bombdåd i Köpenhamn uppger tidningen Berlingske.

21-åringen greps i november 2016 vid den dansk-tyska gränsen då han inte hade ordning på sina papper. I sin ryggsäck hade han även 17 000 tändstickor, 6 walkie-talkies, 17 batterier, två stora köksknivar samt fyrverkeripjäser. 21-åringen skickades därefter tillbaka till Tyskland.

Fått instruktioner via WhatsApp

Under rättegången har 21-åringen själv berättat att han varit redo att döda flera människor i en självmordsattack och att han fått instruktioner från en person via appen WhatsApp. Instruktionerna kan enligt tyska myndigheter ha kommit från en 30-årig man bosatt i Sverige.

21-åringen berättade enligt tidningen att han fick instruktioner för att förbereda attacken i Köpenhamn eftersom 30-åringen uppgett att han var under bevakning.

30-åringen uppges vara samma person som i december 2016 anhölls för misstänkt terrorbrott i Malmö efter en attack mot en bönelokal.

Säpo har försökt utvisa honom

Mannen frikändes dock i brist på bevis, men omhändertogs direkt efter frisläppandet av Säpo, som bedömde 30-åringen som en säkerhetsrisk.

Säpo försökte även få mannen utvisad men utvisningen kunde inte verkställas och mannen släpptes då på fri fot.

Detta trots att Säpo enligt Sydsvenskan misstänker att 30-åringen har kopplingar till terrorgruppen IS, att det finns stor risk att han begår terrordåd i Sverige och att han utgör ett hot mot rikets säkerhet.

Men enligt mannens advokat är hans klient inte misstänkt för något brott i nuläget och har inte deltagit på någon rättegång i Tyskland.

– Detta är helt okända uppgifter för mig att det ska finnas kopplingar till Danmark. Om det funnits brottsmisstankar riktade mot honom så skulle jag sannerligen ha hört talas om det, säger Lars Edman till Aftonbladet.

Har haft kontakt med Säpo

Han berättar att han via media känner till rättegången i Tyskland men att varken svenska myndigheter eller hans klient har hört av sig till honom.

Lars Edman berättar att han senast var i kontakt med sin klient i maj då han släpptes ur förvaret, men att 30-åringen har en anmälningsplikt till polisen varje vecka.

– Jag vet inte om det gäller fortfarande men jag tror det eftersom jag inte har hört något annat. Vad jag vet ska han även ha deltagit i de kontakter som Säpo velat ha, säger Lars Edman.

Advokaten: Visste inte att han var bevakad

Lars Edman tillbakavisar även uppgifterna om att 30-åringen själv skulle ha uppgett att han var under bevakning i höstas.

– Det var information som var helt överraskande för honom under rättegången.

Aftonbladet har varit i kontakt med Säpo som inte vill kommentera uppgifterna.