Kristoffersson ska ta första rallycrosstiteln – via STCC

”Du måste tåla stress”

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Han har alltid drömt om VM-titeln, men det krävs mer än träning för att ­vinna den. Därför har ­Johan ­Kristoffersson ­tagit hjälp av STCC.

– Det går inte att simulera stress, du måste utsättas för den.

Efter att han varit trea och tvåa i VM de senaste två säsongerna har det bara funnits ett mål för Johan Kristoffersson i år. 2017 ska han vinna sin första VM-­titel och inför säsongens åttonde deltävling har han också övertaget i mästerskapet. Han har vunnit tre av de fyra senaste deltävlingarna, har 31 poäng ner till närmsta förare som dessutom är hans team­kollega och 38 poäng ner till den regerande mästaren Mattias Ekström.

”Måste ta poäng”

– Jag tror att det är viktigt att fortsätta fokusera på varje tävling, jag får ­inte tänka på mästerskapet, säger Johan Kristoffersson.

– Jag måste ta poäng varje helg, men jag får inte ta för stora risker. Samtidigt har vi ett otroligt bra ­paket, utan några större svag­heter och det har bara blivit starkare.

Helgens VM-deltävling i Kanada avgörs som många andra på både grus och ­asfalt. Det är en kombination som passar förare som tävlat mycket inom både banracing och rallycross, faktum är att både fjolårets mästare Mattias Ekström och årets VM-dominant Johan Kristoffersson valt att fortsätta med just den kombinationen.

Går inte simulera

Ekström varvar det tyska mästerskapet DTM med rallycrossen och Kristoffersson kör även STCC där han just nu ligger tvåa.

– Det är viktigt att man hela tiden behåller tävlings­­momentet, klarar av att ­köra på olika typer av ­underlag och i olika väderförhållanden, säger Johan Kristoffersson.

– Du är nervös när du ska prestera, du måste kunna hantera det när det dess­utom är mycket trafik omkring dig. Det handlar om instinkter och spårval. Det är omöjligt att träna det ­under tester när det är två bilar som kör mot varandra. Dessutom kan du inte simulera stress, du måste utsättas för den om och om igen för att lära sig hantera den.

Publicerad:

LÄS VIDARE