”Finns det någon anledning att fortsätta straffa mig?”

Maria Sjarapova slår tillbaka inför comebacken

avStefan Holm

Foto: AP

En av tennishistoriens mest laddade comebacker närmar sig.

Då fruktar dopningsavstängda Maria Sjarapova nya påhopp från konkurrenterna.

– Jag har avtjänat mitt straff. Finns det någon anledning att fortsätta straffa mig? Jag kan inte se det, säger ryskan till Le Parisien Magazine.

Drygt 13 månader har passerat sedan Maria Sjarapova, som under många år var världens bäst betalda idrottskvinna, kallade till presskonferens på ett hotell i Los Angeles.

Hon berättade som det var, att hon i samband med Australian Open lämnat ett urinprov med spår av meldonium, som blev dopningsklassat den 1 januari 2016.

– De senaste tio åren har jag fått en medicin som heter mildronate av min familjeläkare. För några dagar sedan, efter att jag tagit emot ett brev från ITF, fick jag veta att medicinen också har ett annat namn, meldonium. Det kände jag inte till, sa hon.

– Jag har gjort ett stort misstag. Jag har svikit mina fans och sporten jag utövat sedan fyra års ålder och älskar så djupt. Det här får konsekvenser, men jag vill inte avsluta min karriär på det här sättet och hoppas att jag får en ny chans.

CAS sänkte straffet

Maria Sjarapova blev avstängd i två år, men överklagade ärendet till idrottens skiljedomstol CAS, som sänkte tidsstraffet till 15 månader.

29-åringen har hela tiden varit inställd på en comeback och understryket det i titeln på den självbiografi som släpps i september: ”Unstoppable: My Life So Far.”

Trots att hennes namn har dragits i smutsen och försvunnit från världsrankingen kan hon börja om på toppen. Sjarapova – som har förstärkt sitt team med en heltidsanställd läkare – har fått wild cards till WTA-turneringarna i Stuttgart, Madrid och Rom, och så lär det fortsätta. I Indian Wells träffade hon Bernard Giudicelli, ordförande i Franska tennisförbundet, för att diskutera en friplats i Franska öppna.

”Glad för Marias skull”

Tävlingen i Stuttgart startar den 24 april och två dagar senare får Sjarapova tävla igen. Turneringsdirektören Markus Günthardt garanterar att det blir så.

– Jag är verkligen glad för Marias skull, att hon är tillbaka efter ett så långt uppehåll. Särskild gläder det mig att vår publik får se hennes comeback live, säger han till Reuters.

Särbehandlingen har fått en rad tennisstjärnor, bland andra Caroline Wozniacki, Andy Murray och Angelique Kerber, att höja rösten.

– Det är tveksamt att låta en spelare – oavsett vem – delta i en turnering samma vecka som hon är avstängd. Från turneringens sida är det respektlöst mot de andra spelarna och WTA. Alla förtjänar en andra chans, men har du straffats för dopning ska du börja om från botten och kämpa dig tillbaka, säger Wozniacki.

”Nu säger jag stopp”

Maria Sjarapova är medveten om att hon inte kommer att välkomnas med öppna armar.

– Jag gjorde ett misstag och avstängningen var mitt straff. När allt inte var klarlagt i mitt ärende hade alla rätten att döma mig. Men nu, när jag har varit uppe i opartiska CAS, säger jag stopp. Det är fel om spelare fortsätter att prata illa om mig, säger hon till Le Parisien Magazine.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis