Mejla

Jenny Wennberg

Vi borde tacka Camilla Läckberg

Hedda Care är inte problemet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Camilla Läckberg är en av initiativtagarna till sjukvårdsföretaget Hedda Care.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Camilla Läckberg är en av initiativtagarna till sjukvårdsföretaget Hedda Care.

För 950 kronor kan kunder hos Camilla Läckbergs vårdföretag Hedda Care göra antikroppstest för att se om man bär på antikroppar mot corona.

Läkemedelsverket avråder privatpersoner från att testa sig. I dag vet vi inte ens med säkerhet om man efter att ha haft covid-19 blir immun. Tvätta händerna, hosta i armvecket och hålla två meters avstånd till varandra gäller alldeles oavsett vad testet visar.

Vad vi vet om människor i Stockholm som har råd att betala 950 spänn för ett coronatest är att de generellt är de minst vårdkrävande, men samtidigt mest krävande.

 

Högutbildade och de med höga inkomster mår bättre och lever längre än de med låga inkomster och kort utbildning. Man ställer också krav på vården i högre utsträckning.

Det kanske mest provocerande är dessutom att de välbeställda får bättre vård även hos regionerna.

Skulle lågutbildade få samma cancervård som högutbildade skulle 2 900 fler cancerpatienter överleva varje år, enligt en rapport från Cancerfonden, publicerad 2018.

 

Att vara upprörd över Hedda Care är därför egentligen tramsigt. Hedda Care är inte problemet. Det är istället systemet som skapat en efterfrågan på Hedda Care och möjligheterna att överhuvud taget starta ett Hedda Care.

Att som Lena Hallengren gjort sitta och kritisera Hedda Care med ord om girighet duger därför inte.

Vad Hedda Care gör just nu i vårt trasiga vårdsystem är att kapitalisera på rika människors och det betyder också att man till sist i någon mån faktiskt åstadkommer vad man sagt sig vilja göra; att avlasta den skattefinansierade vården.

Varje coronatest Hedde Care utför är trots allt en frisk och rik kravmaskin mindre i den gemensamt finansierade sjukvården. Den som tar hand om patienter som faktiskt är sjuka, dit resurserna borde dirigeras jämt.

 

Att göra friska patienter friskare, är vare sig svårt eller särskilt rimligt. Däremot är det väldigt lönsamt. Det illustrerar Hedda Care föredömligt just nu med sina 950-kronorstest och köer.

Faktum är att vi därför egentligen ska vara väldigt tacksamma över att Camilla Läckberg startat sin lyxklinik. Hedda Care har mer effektivt än någon debattör fått oss att fundera över om det verkligen är ett system fyllt av privata sjukvårdsförsäkringar och aktörer vi vill ha. Om det är vård efter plånbok eller vård efter behov som borde vara vägledande.

Det i sig är en välgärning.

För vilken politiker kan med någon som helst trovärdighet försvara privata aktörer och vårdförsäkringar efter att ha sett människor stå i kö hos Hedda Care för att coronatesta sig våren 2020?

 

Av: Jenny Wennberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.