Landslaget tvingas flyga över Iran

Janne Anderssons landslag mitt i konfliktfyllda regionen: Är jäkligt obehagligt

avPatrik Brenning, Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

DOHA/STOCKHOLM. Konflikten mellan USA och Iran intensifierades på onsdagen när amerikanska militärbaser bombades i Irak.

Från andra sidan Persiska viken följer det svenska fotbollslandslaget utvecklingen med oro.

På måndag tvingas de dessutom flyga genom Iraks och Irans luftrum för att komma hem från Qatar.

– Det är obehagligt, säger förbundskapten Janne Andersson.

Sveriges fotbollslandslag genomför den 3-13 januari sin årliga träningsturné i Qatar. Men årets upplaga präglas också av den militära upprustningen i regionen.

”Är jäkligt obehagligt”

Onsdagens nyhetsrapportering har såväl i Sverige som internationellt dominerats av Irans attack mot amerikanska militärbaser i Irak.

– Som alla människor tycker jag att det är jäkligt obehagligt. Vad blir konsekvenserna? Det är läskigt. Jag läste om det i morse och vi pratade om det. Vi har kontakt med ambassaden och folk där hemma och om något förändras kommer vi få reda på det, säger Sveriges förbundskapten Janne Andersson.

”Kan bli andra flygrutter”

Qatar är dessutom själva i en diplomatisk konflikt med de direkt angränsande grannländerna Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Enda sättet för det svenska landslaget att flyga hem från landet när turneringens avslutats är därför genom det iranska och irakiska luftrummet. Samtidigt förbjuder USA alla amerikanska flygbolag att flyga över Iran och Irak. Många andra internationella bolag följer också den rekommendationen. Qatar Airways, landets flygbolag, fortsätter dock flyga över Iran och Irak.

– Det hade jag inte koll på (att de bara kan flyga över Iran). Det hade jag inte koll på. Men vi ska flyga hem på måndag så vi får se hur läget är då, säger Andersson.

– Det känns inte roligt (att flyga över Iran). Jag vet inte vad som händer riktigt. Det kan bli andra flygrutter på grund av hotbild eller liknande. Det får vi se. Jag tycker att det är läskigt ur ett större globalt perspektiv.

”Det är tragiskt”

Iran har hotat med ytterligare attacker mot amerikanska militärbaser i regionen. I Qatar har USA en stor flygbas. I nuläget anser dock experter att Qatar, som har relativt goda relationer med Iran, inte är något militärt mål för iranierna.

Spelarna följer förstås utvecklingen.

– Jag läser om det som har hänt på Aftonbladet. Det är tragiskt (att det är en militär konflikt), säger ytterbacken Adam Andersson.

Känner du någon oro?

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Inte personligen.

”Ser ingen anledning till oro just nu”

Sveriges säkerhetschef Janne Gustavsson säger följande om situationen.

– Jag ser ingen anledning till oro just nu. Vi har självklart följt rapporteringen och följer informationen från UD och ambassaden. Det har inte kommit några nya rekommendationer efter de senaste händelserna. De flesta experter har talat om att Iran ska attackera amerikanska militära mål i Irak eller Iran, inte här nere där vi befinner oss. Många är vänner med Qatar och Qatar är vänner med många. Vilket är bra för oss just nu.

Hur ska Sverige ta sig hem om den militära konflikten eskalerar och något händer i Iran?

– Det får vi ta efterhand. Det får vi ta då. Det finns många möjliga och omöjliga scenarion. Vi kan inte ha en bok för varje scenario. Vi har också sett att klubbar som Ajax och Bayern München kommit till Qatar efter allt som har hänt. De är ändå Nato-länder och om de gör en sådan bedömning (om säkerheten i Qatar) vore det förmätet av oss att göra något annorlunda. Men läget kan förstås förändras och vi håller oss uppdaterade.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM