Konstmuseet köper verk för halv miljon kronor

Av: Aftonbladets lokalredaktion

Publicerad:
Uppdaterad:
Michael Rakowitz, The Invisible Enemy Should Not Exist (Room G, Northwest Palace of Nimrud, Panel 28), Collage, 2019.
Foto: Helene Toresdotter
Michael Rakowitz, The Invisible Enemy Should Not Exist (Room G, Northwest Palace of Nimrud, Panel 28), Collage, 2019.

Ett av verken från konstmuseets utställning med amerikansk-irakiske konstnären Michael Rakowitz verk kommer att stanna i Malmö för gott.

Museet har köpt det för 50 000 euro, rapporterar SVT Skåne.

– Det fanns en stor känslomässig koppling till den här utställningen hos otroligt många Malmöbor eftersom hela den här historien representerar vår ursprung. Det är vårt gemensamma kulturarv som vi har inspirerats av, säger Nadia Izzat, enhetschef vid Malmö konsthall.

Pengarna kommer från en donationsfond som hanteras av Malmö konstmuseum för inköp av konst.

Utställningen bestod av 20 återskapade historiska assyriska reliefer och andra konstföremål från Mosul. Originalen prydde väggarna i en assyrisk festsal i antika staden Nimrud och totalförstördes av IS vid terrorgruppens invasion 2015.

De reliefer som bland annat ställts ut i Malmö är skapade av arabiska tidningar, förpackningar och bruksföremål, allt från Mellanöstern.

Enligt museet har man lyckats övertyga konstnären om att låta ett verk stanna i Malmö. Dock inte förrän om drygt ett år – 2021.

– Michael själv säger att han kom hem när han kom till Malmö. Så han är väldigt lycklig över att hans verk får ett hem i Malmö, säger Nadia Izzat till SVT.

Exakt var i Malmö verket ska hänga är inte bestämt ännu. Bara att det kommer att bli en plats som är tillgänglig för malmöborna.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad: