Celsiusskolan håller stängt efter bekräftade fallet

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Roald, Berit / TT / iStockphoto

På söndagen rapporterade Region Uppsala om ett sjätte bekräftat fall av coronaviruset i Uppsala.

En elev på Celsiusskolan skulle det visa sig, och nu meddelar Uppsala kommun att skolan kommer att hållas stängd på måndagen.

Celsiusskolan blir första skolan i Uppsala att tvingas stänga på grund av coronoautbrottet.

På söndagseftermiddagen tog Uppsala kommun beslutet att hålla stängt på måndagen för sanering. Samtidigt kommer elever, som har kommit i kontakt med den smittade personen, att sättas i karantän.

– De elever och medarbetare som smittskyddsenheten bedömer har haft nära kontakt med den smittade eleven är satta i självkarantän och kommer att vara hemma i två veckor från att de senast träffade eleven, säger Christina Stenhammar, utbildningsförvaltningen Uppsala kommun.

Smittskyddsenheten arbetar med smittspårning

Det var på söndagen som eleven, efter en resa i norra Italien, testades positiv för coronaviruset och blev det sjätte bekräftade fallet i Uppsala så här långt.

Smittskyddsenheten har under dagen arbetat med smittspårning bland medarbetare och elever, och har i samråd med Uppsala kommun beslutat att stänga skolan för sanering på måndagen. Planen är att skolan ska öppna igen på tisdag.

– Att stänga hela skolan under tiden några elever är i självkarantän bedöms av Folkhälsomyndigheten i dagsläget inte som ett effektivt sätt att hindra vidare spridning, säger Christina Stenhammar.

”Känner mig inte särskilt orolig”

En elev på skolan, som Aftonbladet har pratat med, tar det hela med ro.

– Jag känner mig inte särskilt orolig då det inte är någon i min egen klass. Sedan är skolan så pass stor, så jag har kanske inte ens träffat på personen. Jag själv är nog inte heller inom "riskzonen" om jag nu skulle bli smittad, så jag är inte orolig för min egen del, säger en elev som vill vara anonym.

Uppmanar elever att vara uppmärksamma

Både medarbetare och elever uppmanas att vara uppmärksamma på tidiga symptom av hosta, feber eller luftvägssymptom och ska kontakta 1177 Vårdguiden vid något minsta symptom.

Foto: TAO EDGE / iStockphoto

Information till oroliga elever och vårdnadshavare

Elever eller vårdnadshavare som har generella frågor om coronaviruset hänvisas till telefonnummer 11313. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt. Mer information finns också på Folkhälsomyndighetens hemsida.

✔︎ Det här vet vi om coronavirusets framfart i Uppsala

Publicerad:

LÄS VIDARE