Polisen söker springande person efter Husbyexplosion

Även en bil har setts lämna platsen

avEbba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Två explosioner inträffade i Kista och Husby i Stockholm natten mot tisdag.

Polis söker nu en bil samt en person som setts lämna platsen vid tidpunkten.

– Vi är oerhört angelägna om att få in fler uppgifter, säger Anders Rissel.

Larmet om de både explosionerna inkom vid 02.30 på tisdagsmorgonen.

Under dagen har ett intensivt utredningsarbete pågått kring de två fastigheterna på Tönsbergsgatan och Sorögatan i nordvästra Stockholm.

Inledningsvis misstänker polisen att en av sprängladdningarna placerats i loftgången i Husbyfastigheten och i trappuppgång i Kista.

– Men den tekniska undersökningen pågår fortfarande, säger polisens biträdande polisområdeschef Anders Rissel till Aftonbladet under tisdagseftermiddagen.

Foto: CAROLINA BYRMO
En person sågs springa från platsen efter explosionen i Husby.
Foto: CAROLINA BYRMO
”Det är ren tur att folk inte dog”, säger polisens biträdande polisområdeschef Anders Rissel.

Utreder kopplingar

Ännu har ingen gripits och polisen är mycket angelägna att få in vittnesuppgifter.

– Vi vet att man har sett en bil lämna platsen och en person som sprungit från Sorögatan. Vi är oerhört angelägna om att få in mer uppgifter gällande detta.

Utöver vittnesförhör bedriver polisen också inre spaning mot kriminella miljöer, samt utreder eventuella kopplingar till andra sprängningar i Stockholmsområdet.

– Det är inte alltför många i Sverige som spränger i bostadsområden på det här sättet. Även om det är för tidigt att göra en bedömning av ärendet så tar jag det för osannolikt att detta inte är kopplat till kriminella miljöer, säger Anders Rissel.

Polisen: Tur att ingen dog

Han poängterar att tillvägagångssättet visar på en oerhörd hänsynslöshet och att det var ren tur att ingen person fick några allvarliga skador.

– Det handlar ju om två tätbefolkade bostadshus med familjer som var hemma vid tidpunkten. Det är ren tur att folk inte dog. Det här är fruktansvärt, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Husby

Kista