SD-toppens lögner får hård kritik – av partikollega

Partikollega om Reslow: Det är en ren skandal

Av: Mattias Sandberg, Richard Aschberg

Publicerad:

SD-ledamoten Patrick Reslow har upprepade gånger ljugit om att han har haft med sin familj när han bott dyrt på skattebetalarnas bekostnad.

Nu får riksdagsmannen hård kritik – från sin egen partikollega.

– Jag tycker att det är en ren skandal, säger en av partiets ledamöter till Aftonbladet.

Patrick Reslow är delgiven misstanke för flera bedrägerier efter att vid en mängd tillfällen ha bokat sviter runt om i Sverige åt sin familj och skickat notan till riksdagen.

Vid ett tillfälle bokade Reslow, i samband med en konferens i Singapore, boende på ett femstjärnigt lyxhotell i Singapore. Reslow tog även med sin familj som hade tagit semester.

Notan för sviten på 79 kvadratmeter gick på nästan 32 000 kronor för åtta nätter och Reslow lät skattebetalarna stå för allting - trots att ledamöterna ska göra ett avdrag om de bor med någon.

Ljög i intervju

När Aftonbladet, i september förra året, konfronterade Reslow i riksdagen ljög han om resan.

Hade du någon med dig i Singapore?

– Nej, jag var i Singapore själv.

Dagen efter ljög Reslow igen om att familjen inte hade varit med honom under någon tjänsteresa. Som Aftonbladet berättat tidigare i dag har Reslow i polisutredningen som startades efter vår granskning dock medgett att familjen varit med på resan.

Nu får Reslow hård kritik från en partikollega i riksdagen.

1 av 2 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
SD-ledamoten Patrick Reslow får hård kritik av partikollega.

”Det är en stor skandal”

– Jag tycker att det är en ren skandal. Att man ljuger för media. Och kommer undan med det. Det är en stor skandal, det tycker jag, säger SD-ledamoten.

Har det pratats någonting om det här?

– Nej, man avvaktar helt enkelt i och med polisutredningarna nu.

Det måste svärta ner partiet med sådana här affärer?

– Ja. Det är klart att det skadar partiet. Framförallt en sådan artikel ni skriver - och ska skriva. Det är klart att det slår tillbaka, förhoppningsvis blir det skärpning i ledet.

Partiets olika svar

När Aftonbladet förra året avslöjade att Reslow hade låtit riksdagen stå för en rad olika hotellsviter och boenden som han bokat åt sin familj så skickade Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson följande skriftliga kommentar:

“Det Reslow har deklarerat till partiet är att han inte har bott med närstående i något av de fall som uppmärksammats. Det saknas för vår kännedom bevis för att detta skulle vara fel.”

När Aftonbladet nu frågar om Singapore-resan, och att Reslow faktisk hade med sig sin familj, svarar Gustafsson att hans tidigare kommentar inte gällde utlandsresor:

“Min tidigare kommentar var primärt kopplad till inrikesrelaterade publiceringar.”

Samtal med Reslow

Sverigedemokraterna vill i dag inte svara rakt på frågan hur de ser på att Reslow har ljugit i intervjuer:

“Vad gäller det som framkommit, och rättsprocessen därefter, har jag en kontinuerlig dialog med honom om varje enskild händelse och situation. Vad som sägs i de samtalen är naturligtvis inget som jag har för avsikt att kommunicera externt”, skriver presschefen Henrik Gustafsson i en kommentar.

Han fortsätter:

“Min uppfattning är att det, i den mån det varit möjligt, har varit en god transparens och frågor har bemöts och besvarats från vårt håll. Men vad gäller enskilda samtal som jag har med ledamöter eller andra, finner jag det viktigt att det stannar just mellan mig och den jag fört samtal med. Detta oavsett ärende och karaktär”.

Trots att Patrick Reslow har brutit mot riksdagens regler och inte gjort avdrag för sin familj på lyxhotellet i Singapore har åklagaren lagt ner brottsmistankarna gällande den resan.

Däremot fortsätter förundersökningen gällande andra tjänsteresor där Reslow har låtit skattebetalarna stå för hotellsviter och boenden som bokats åt hela SD-toppens familj.

”Har inte uppfattat”

Reslow skriver i en kommentar på frågan om varför han ljög om Singapore-resan.

“Det är generellt svårt att förmedla detaljer kring saker som hänt under en väldigt lång tidsperiod, inte minst med en kamera i ansiktet samtidigt som det är dags för riksdagens upprop i samband med riksmötets öppnande. Omständigheterna i övrigt var också sådana att det ställdes en mängd frågor, och jag har inte uppfattat just den frågan på det sätt som senare förmedlats i Aftonbladet”.

Han fortsätter:

“Det är dock viktigt att i detta sammanhang understryka att jag redan från början givit en korrekt bild – och även överlämnat samtliga dokument kring resan till Singapore – till partiet.”

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

L-topp hyr makens bostadsrätt – får 412 000 kr under mandatperioden
Efter Aftonbladets granskning – flera poliser utreder riksdagsfusket
Fem riksdagsledamöter har avgått – en har tagit timeout
SD-toppen åkte på djurfest – bokförde det som ”tjänsteresa”
KD-toppen åkte till bröllop – tog betalt för tjänsteresa
Hela granskningen ”Maktens kvitton – så tipsar du reportrarna

Publicerad:

LÄS VIDARE